Psikosomatik Hastalıklar Nedir?
Ruhsal sıkıntılarla bedensel şikayetler arasında ilişki çok öteden beri bilinen bir gerçektir. Psikolojik sebeplerle ortaya çıkan ve bedensel hastalıklarla kendini gösteren hastalıklara
psikosomatik hastalıklar denir. Günlük yaşantımızda sıklıkla yaşamış ya da şahit olmuşuzdur. Örneğin iş yerinde bunalıp başın ağrıması, stresli bir olay sonrası mide de ülser oluşması gibi. Bazı hastalıkların oluşumunda, olan hastalığın artmasında ya da gerilemesinde ruhsal durum çok önemlidir. Aslında
psikosomatik bozukluklar yaşadığımız stres ya da içsel sıkıntıların bir şekilde dışa yansımasıdır.
Psikosamatik Hastalıkların Nedenleri
Psikosomatik hastalıklar, çatışmaların kişinin içinde düşünsel ve duygusal olarak çözülemediği durumlarda oluşmakla birlikte tek başına yeterli olmayıp çeşitli faktörlerin birbirini etkilemesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1-Kalıtımsal sebepler
2-Yapısal faktörler
3-Erken çocukluk döneminde başlayan bireyleşme gelişimdeki eksiklik
4-Kişilik özellikleri. Örneğin mükemmeliyetçi, ayrıntıya fazla takılan, hırslı, işkolik kişiler..
5-Kronik olarak anksiyeteli ve depresyonlu kişiler..
Peki Psikosomatik Hastalıklar Nelerdir?
Organlarda yapısal bozukluklarla birlkte olan ama oluşmalarında ruhsal sorunların rol oynadığı bedensel hastalıklar; mide-bağırsak ülserleri, astım bronşiale, ülseratif kolit, nörodermetitler, romatoid artrit gibi hastalıklar.
Ruhsal sebeplerle ortaya çıkan yapısal sorun olmaksızın sadece fonksiyon bozukluğu ile kendini gösteren bedensel hastalıklar; çarpıntı, tansiyon oynamaları şişkinlik, hazımsızlık, geğirme, kabızlık, ishal gibi mide-bağırsak hareket bozuklukları, kaşıntı, bedenin uç noktalarında uyuşma, karıncalanma gibi hastalıklar..
Psikosomatik Hastalıkların Tedavisi
Bu hastalarda psikoterapötik ve tıbbi ortak tedavi yaklaşımı olmazsa olmazdır. Öncelikle hastalığın görüldüğü sistemle ilgili uzmanların tedavisi gerekmektedir. Genellikle bu hastalar psikiyatrik durumlarını yadsıdıkları için çok özenli yaklaşılmalı ve durumu ile hastalığı arasındaki bağlantı anlaşılır şekilde anlatılmalıdır. Hastaların içinde bulunduğu psikososyal koşullar incelenmeli, gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Hastaların yaşam tarzını değiştirmeye yardımcı olunmalıdır. Özellikle yakınlarına numara yapmadığı gerçekten hastalığı olduğu ve hastalık mekanizması anlatılarak hastanın damgalanmaması sağlanmalıdır. Bu anlamda aile terapileri oldukça önemlidir. Ağır ruhsal sorunlar tespit edildiğinde mutlaka ilaç ile tedavi desteklenmelidir. Özenli bir şekilde ele alındığında tedavi oldukça yüz güldürücü olmaktadır.
Dr. Duygu Yiğittürk
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı