Regl döneminde kas ağrıları ve sancıları olmayan kadın nadiren bulunur. Tıp dilinde doktorlar bu duruma dismenore diyorlar. Yapılan araştırmalara göre günümüzde bayanların %70-80 i ağrı kesicilere başvuruyor ve çoğununda rutin hayatı değişebiliyor.
Adet Sancılarının Sebepleri
Adet ağrısının sebebi, adet sırasında rahimde meydana gelen
kasılmalardır. Aynı sancının daha şiddetlisi doğum sırasında da hissedilir.Bu kasılmalar sürekli olur fakat adet döneminde bu ağrılar daha şiddetli görülür.Bu kasılmalar halinde rahme giden kan akımı kesilirken organ gerekli oksijeni alamaz.Bu durumun sonucunda da ağrılara sebep olan kimyasallar salgılanır.Prostogladin adlı maddeler kasılma anında salgılanırlar ve rahim ağrıları artar. Kasılmalar artıkça verdiği ağrılar da artar.Her ne kadar ağrılar fazla olsa da olumlu bir yönü vardır. Bu kasılmalarla birlikte rahim içi duvarındaki hücreler kanama yoluyla dışarı atılır ve bebek oluşumuna ortam hazırlayan yeni hücreler oluşur. Doğurganlık için önemli olmakla birlikte ağrılar da yan etkilerdir.
İlk adet halinden beri kuvvetli sancıları olan kadınlarda belirgin bir problem olma ihtimali azdır, fakat yinede bunun sebepleri için kontrolden geçinilmelidir. Stres ve kaygı adet ağrılarını tetikler ve kontrol altına alınmasıyla adet ağrıları en aza indirilebilir.
Adet Sancılarının Tedavisi, Adet Sancısı Nasıl Geçer?
Eğer adet sancısı gündelik ve iş hayatınızı etkilemeye başlarsa, o zaman basit çözümlere başvurulmalı fakat buda işe yaramıyorsa özellikle kadın doğum uzman doktorunuza başvurmalısınız.
Uygulamanız gereken basit yöntemlerden en önemlisi egzersiz yapmaktır. Tempolu yürüyüş, koşu, yüzme v.b vücudunuzu yormadan ve zorlamadan yapılması adet dönemi ağrılarını unutmak için iyi bir yöntemdir. Bilinçsiz ağrı kesici kullanılması her bulunan ilacın içilmesi de adet ağrılarınızı kesebilir fakat vücudunuza zarar verebilir bu sebeple hekiminizin önerisini dinlemekte fayda var.
Fiziksel bir hastalıktan kaynaklandığını düşündüğünüzde bazı tetkikler yapılması gerekir. Ultrasonografi ve laparoskopi gibi cerrahi işlemlere gerek duyulabilir.
Tedavisi olmayan bazı rahim hastalıklarında ameliyatla rahmin alınması da bir seçenektir. Bu durumu daha çok aile hayatını tamamlayan ve doğurganlık dönemi bitmiş bayanlar tercih eder.