Vücut hamilelik döneminde
emzirmeye hazırlık için 2 – 4 kg kadar ek yağ depolamaktadır.
Emzirme döneminde damak tadınız ve enerji gereksiniminiz oldukça artmaktadır. Özellikle 4 – 6 aylık dönemde günlük 750ml süt üretimi sağlamak için ek besinlere ihtiyaç duyarsınız
Bu hergün yaklaşık 450 – 550 kalori fazladan besin tüketmeniz anlamına gelmektedir.
Eğer yeterli miktarda yemezseniz , bu hem süt üretiminizin azalmasına , hem sütün kalitesinin bozulmasına , hem de sizin kendinizi halsiz ve yorgun hissetmenize neden olur.Üretilen süt miktarı yediklerinizle alakalı olduğu kadar , bebeğiniizi ne sıklıkta emzirdiğiniz ile de alakalı bir durumdur. Bebeğinizi ne kadar sık
emzirirseniz süt üretimiznizde o oranda artacaktır.Bebek iyi bir şekilde büyüyor ve ideal bir şekilde kilo alıyorsa ve her emzirmeden sonra 2 – 4 saat uyuyor , günde 6 kez idrarlı bez değiştiriyorsanız süt üretiminiz yeterli demektir.Bebek 6 aylık olduğunda doğum kilosunun yaklaşık 2 katı kadar olmalıdır ve 6. aydan itibaren anne sütü katı gıdalarla da desteklenmelidir.
Anne sütünün içeriği sizin yediklerinizle ilgilidir.
Emzirme döneminde kalsiyum ihtiyacınız %80 oranında artar ve günlük 700mg’dan 1250mg’a ulaşır.İlk 6 ayda günlük 210 mg kalsiyum harcanır.Bundan dolayı yeteri kadar kalsiyum almalısınız , eğer almazsanız bebeğin sütündeki kalsiyum oranının korunması için gereken kalsiyum sizin kemiklerinizden alınır ve bu durum ilerki yıllarda kemiklerinizin sağlığını olumsuz etkiler.
Özellikle vejeteryan anneler beslenmelerinde B12 vitamini içeren gıdalara dikkat etmelidirler. Soya sütü, yumurta, peynir karaciğer ve balık zengin B12 vitamini kaynaklarıdır.
Nadir olarak görülse de inek sütü, buğday , yumurta ,çikolata anne sütü alerjisine neden olabilir.
Emzirme döneminde bol miktarda sıvı almanız süt üretiminizi arttıracaktır. Her gün 2 lt kadar su içmeli ayrıca ,taze sıkılmış meyva suları ve bitki çaylarını da beslenmenize dahil etmelisiniz.Isırgan otu çayının süt üretimini arttırdığı ve demir açısından zengin olduğu için kansızlığı önlediği bilinmektedir.(Bunu marketlerden poşet çay şeklinde temin edebilirsiniz.) Ayrıca kuş burnu da C vitamini açısından zengindir.
Emzirme döneminde hamilelik süresinde olduğu gibi günde 500 kalori ilave lınmalıdır. Günlük beslenmenizi düzenlerken tüm besin gruplarına yer vermelisiniz. Her emzirme seansında bir bardak ( 250 ml ) su içmeniz süt üretiminizi kolaylaştıracaktır.
Hamilelik döneminde alınan kiloların verilmesinde, emzirme döneminde ilk 4 ay her ay yaklaşık yarım kilo verirsiniz.Fakat kilo kaybı emziren annelerde kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir.Ayrıca ayda 2 kilodan fazla kilo vermek doğru değildir ve emzirme döneminde diyet yapılmaz.
Bu konuda sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenme tekniklerini uygulamalıyız.( Eski dönemlerdeki gibi süt olacak diye sürekli hoşaf , komposto, şerbet, meyve suları ve tatlı besinlerin tüketilmesi de yanlıştır.)
Hamilelik ve emzirme döneminde sigara içmemelisiniz . Çünkü nikotin sütün azalmasına yol açar ve bebeklerde pasif içiciliğe bağlı solunum problemlerinin oluşmasına neden olur.
Emzirme ve hamilelik döneminde alkollü içkiler içmemelisiniz.Alkol süte geçer ve bu da bebeğinizi olumsuz etkiler.
Emzirme ve hamilelik döneminde çay , kahve ve kola gibi kafein içeren içecekleri mümkünse hiç kullanmamaya özen gösterin yada günde en fazla 1 bardak için.
Emzirme ve hamilelik döneminde doktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayın.
Sevgili anneler ve anne adayları unutmayın ki huzurlu olmanız , dengeli beslenmeniz ve iyi dinlenmeniz süt üretiminizi arttıracaktır.