Vajina temizliği nasıl yapılmalıdır?
Öncelikle vajina bölgemiz mutlaka kuru kalmalıdır. Nemli kalması demek bakteri oluşumuna davet vermektir. Bu yüzden uzmanlar pamuklu iç çamaşırı giyilmesi gerektiğini söylemektedirler. Biliyorum dantelli, saten veya sentetik iç çamaşırları çok güzel gözüküyorlar ama önemli olan sağlığımız. Hiç olmazsa ağ kısmı pamuklu olanları tercih edebilirsiniz.
Bayanlar kesinlikle ama kesinlikle ilişki sonrasında ve normal zamanlarda idrar yapma isteğinizi ertelemeyin. İdrarı içinizde tuttukça bakteriler enfeksiyon yapmak için fazlasıyla zaman bulurlar.
Adet dönemlerinde eğer tampon kullanıyorsanız bunları sık sık değiştirmeniz lazım ayrıca mekanik tahrişe engel olmak için tam hazır olmadan partnerinizle de ilişkiye girmekten kaçının.
Vajina temizliğinde unutulmaması gereken bir diğer konu da jilet ve ağdanın kıl köklerinde enfeksiyonu kolaylaştırdığı ve enfeksiyonu artırdığıdır. Bunun yerine epilasyon aletini veya kesin çözüm olan lazeri kullanmanızı tavsiye ederiz.
Halka açık umumi tuvaletleri kullanırken özellikle klozet kapak örtüsü kullanmayı unutmayalım. Tuvaletlerdeki diğer bir ciddi sorun ise; tuvaletin içindeki kirli suyun sıçrayarak genital bölgeye değmesidir. Bunu önlemek için kirli suyun üzerini tuvalet kağıdıyla kaplayabilirsiniz. Bunu yapmak mümkün olmadığında dezenfektan madde içeren “mavi su verici tabletlerden” faydalanabilirsiniz.
Şunu unutmayın ki, uzmanlar cinsel ilişki sonrasında bile
vajina içi temizliği kesinlikle önermiyorlar. Vajina içi temizlik bir doğum kontrol yönetimi değildir. Zıtına vajina içi bu yıkama sonrasında bakterilere karşı savunmasız hale gelmektedir. Vajina için değil de dış yüzeyi için sabun kullanabilirsiniz.
Vajina temizliği için kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Bu tür ürünlerin içinde birçok kimyasal madde bulunur. Bundan herhangi birine karşı alerjik bir durum söz konusu olursa “vajinit” denilen çok ciddi vajinal enfeksiyonlar veya iltihaplar oluşabilir.
Cinsel yaşamı olmayan bir kadının, vajinal temizlik konusunu dert etmesine gerek yoktur. Ancak, cinsel yaşam başladıktan sonra kadınlar, kendi kendilerine vajinalarının hijyenik durumunu test etmek isterlerse, vajinal salgının kokusuna, miktarında artış olup olmadığına ve rengine bakabilirler. Vajina zaten kendi kendisini yenileyebilen bir organdır. Kendi içinde ürettiği sıvıyı dışarı atarak içindeki ölü hücreleri, bakterileri, mikropları dışarı atmaktadır.