Adet Görme Nedir?
Kadınlarda ergenlik çağında vücutta birbirini takip eden bir dizi hormonal değişim oluşur. Bu değişim otalama her 28 günde bir 4 ile 5 gün kadar süren vajinal kanama oluşturur.Adet kanaması işte bu kanamaya verilen addır.Kanama aralıkları her kadında aynı değildir.21-35 gün arsı normal kabul edilir. Kanama süresi de 2-7 gün arasında değişir. Bu rakamların altı ve üstü patolojik olabilir.Normal
adet kanaması başlangıçta azdır gittikçe çoğalır, sonra azalarak biter.
Adet Görme Nasıl Olur?
Her ay yumurtalıklarda 50 civarında folikül adı verilen yumurta taslağı gelişmeye başlar. Genelde bunların yalnızca bir veya iki tanesi ortalama 18-30 mm büyüklüğe ulaşarak olgunlaşmasını tamamlar. En olgun folikül çatlayarak(ovulasyon) içindeki yumurta(ovum) açığa çıkar. Ortamda sperm varsa ve yeterli sayıdaysa döllenme genellikle tubaların fimbria denilen uç kısmında meydana gelir. Yumurtanın canlı kalabileceği süre yaklaşık 24 saattir. Döllenmezse dejenere olur. Döllenirse tubalar tarafından rahme taşınır ve burada yuvalanarak gelişimini sürdürür.
Gebelikte adet görülmez. Gebelik oluşmamışsa rahim içi bir dizi değişikliğe uğrar ve adet kanaması oluşur. Yumurtlama ile adet kanaması arasındaki süre yaklaşık 14 gündür. Gebelik için en uygun dönem yumurtlamadan önceki ve sonrasındaki bir kaç gündür. Spermlerin kadın vücudunda canlı kalabilme süreleri 3-7 gün arasında değişir.
Adet kanaması ile rahmin iç tabakası olan endometrium basal tabakaya kadar kanama ile soyularak atılır. Kalan bu basal tabakadan bir sonraki siklusun yeni fonksionel endometriumu gelişecek ve eğer gebelik oluşmazsa aynı olaylar sil baştan yenilenecek bu sistem kendini tekrarlamaya devam edecektir.