Aşırı duyarlı bağırsak sendromu: Mideniz ağrıyor, kabız ve ishal var. Aşırı duyarlı bağırsak sendromunun nedeni bilinmemektedir, ancak stres, süt ürünleri, yağlı ve gaz yapan yiyecekler durumu daha da kötüleştirir. Aşırı duyarlı bağırsak sendromundan kaçınmak veya belirtilerini azaltmak için az yağlı ve yüksek lifli yiyecekler yemeniz, hafif egzersiz yapmanız ve stresinize hakim olmayı öğrenmeniz gerekir.
Kadında doğurganlık sorunu: Şiddetli karın ağrınız var, hamilesiniz veya hamile olabilirsiniz. Bu tehlikeli olabilir, bu nedenle acil yardım isteyin. Adet kanamasından önce ve sonra görülen sıradan adet kramplarından farklı olan sürekli ağrı endometriyoz anlamına gelir. Karnınızın alt kısmında tek taraflı şiddetli ağrıyla birlikte ateş ve zaman zaman vajinal akıntı ise cinsel yolla bulaşan bir hastalığın (idrar sorunları bölümüne bakınız) belirtisi olabilir.
Mide Ağrısının Diğer Nedenleri
Gastroenterit, mide ekşimesi, idrar yolları enfeksiyonu, divertikülit, peptik ülser veya gastrit, böbrek taşı, apandisit, karından yaralanma, onikiparmak bağırsağı ülseri, peritonit, kolesistit,
Crohn hastalığı, bağırsak tıkanması.
Mide Ağrısı Nasıl Geçer?
Şiddetli ve sürekli mide ağrınız varsa, kendi kendine tedavi yöntemlerine, özellikle de reçetesiz satılan ilaçlara ve müshillere güvenmemelisiniz. Öteki durumlarda şunları yapabilirsiniz:
- Hafif ağrılarda veya yediğiniz bir şeyin yol açtığı ağrılarda yudum yudum su içmeye ya da birkaç saat ufalanmış buz çiğnemeye çalışın. 24 saat su ve berrak sıvı için, katı yiyeceklerden uzak durun. Sonra sulu çorba ve ekmek ya da yulaf gibi mideye dokunmayan yiyeceklerle başlayın. Gaz çıkarmayı ve büyük abdest yapmayı engellemeyin, bunlar rahatlatır.
- Dinlenin. Ateşe karşı reçetesiz satılan ilaçlardan alabilirsiniz.
- Mide ekşimesinden kaynaklanıyorsa, mide ekşimesi bölümüne bakın.
Mide Ağrısına Önlem
- Karın ağrısını öncelikle mide ve bağırsakları koruyarak önleyebilirsiniz. Et, mayonez, deniz mahsulleri (özellikle çiğ istiridye) ve kümes hayvanlarının gerektiği gibi buzdolabında saklanması sağlanmalıdır. Bu yiyecekler 2 saat dışarıda kaldığında sakın yemeyin.
- Uzun süre devamlı aspirin veya iltihaba karşı steroid dışı ilaçlar alarak tahrişe yol açmayın. Aşırı alkol içmeyin.