Şikayet: Bir süre önce soğuk algınlığı geçirdiniz ve şimdi burnunuz tıkalı ve yeşilimsi sarı, sümüklü bir akıntı var. Başınızda aynı zamanda bir baskı, sabahları uyandığınızda veya başınızı öne doğru eğdiğinizde daha da şiddetlenen bir baş ağrısı ve/veya çenenizin üstünde ağrı söz konusu.
Sinüs Ağrısının Nedenleri
Sıradan soğuk algınlığı: Burnunuz tıkalı ve/veya berrakla beyaz arası bir sümük akıyor. Hapşırıyor ve öksürüyor olabilirsiniz, hafif vücut ağrıları ve hafif ateş olabilir. Bazen soğuk algınlığıyla birlikte sinüs ağrısı da olur, ama ağrınız orta ve şiddetli dereceler arasındaysa, bir viral enfeksiyon olan soğuk algınlığınızın bakterilerden kaynaklanabilen sinüzite dönmüş olması ihtimali vardır. Soğuk algınlığı kendi kendine tedavi yöntemleriyle geçirilir.
Diğer Nedenler
Alerjik nezle, akut sinüzit, kronik sinüzit, polip, kist, tümör, yabancı cisim, Wegener granülomatozu.
Sinüs ağrısı nasıl geçer?
Sinüs ağrınızın nedeni bakteri enfeksiyonuysa, antibiyotik almanız gerekebilir. Antibiyotik tedavisinden önce veya tedavi sırasında aynı zamanda şunları yapmalısınız:
- Sinüslerin akmasını sağlamak için nemli, buharlı hava teneffüs edin. Günde iki kere sıcak duş yapın.
- Ocakta bir tasta su kaynatın, suyu ocaktan alın ve başınızın üzerine bir havlu atın ve buharı teneffüs edin. Kendinizi yakmamak için kaba çok yaklaşmayın.
- Geceleri sinüsünüzün akması için yatağınızın baş ucunu yükseltin. Şiltenin altına tahta koymak veya yüksek bir yastık kullanmak işe yarar.
- Uzmanınıza danışarak uygun bir ilaç kullanabilirsiniz. Ancak ilaçları uzmanın öngördüğü sürece kullanmaya özen gösterin.
- Günde en az 6 – 8 bardak su için ve bol bol dinlenin.
Önlem
- Sinüs enfeksiyonlarına çoğu kez alerjiler yol açar, bu nedenle alerjik olduğunuz şeylerden uzak durun veya alerjinizi antihistaminler, reçeteyle verilmiş burun spreyleri ya da hassaslığı giderici şoklarla tedavi edin.
- Sigara dumanından uzak durun, sinüsü tahriş edici özelliği çok yüksektir.
- Burun akışını sağlamak için bol bol su için.
Çocuğunuzun Tedavisi
- Sinüzit çocuklarda da, özellikle alerjisi olanlarda görülür. Çocuğunuz soğuk algınlığı geçirirken, burun ifrazatını sağlamak için odasına buhar yapın.
- Çocuğunuz 2 haftadan beri geceleri sürekli öksürüyorsa ve burnundan kalın sarı – yeşil arası bir akıntı varsa, sinüs enfeksiyonu kapmış olabilir. Doktorunuza başvurarak çocuğunuz için uygun bir tedavi isteyin.
MESS’in katkılarıyla