Obezite yaş, boy, metabolizma hızı gibi faktörler göz önünde bulundurulacak olursa, vücudun fiziksel yapısına uymayacak ölçülerde aşırı derecede yağ depolanması sonucunda oluşur. Vücudumuzun ideal kilosunun % 20 yada daha fazla oranda artması
sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur.
Günümüzde Amerika’da yetişkin nüfusun neredeyse üçte biri aşırı kilolu yada obezdir. Bu kişilerin de yaklaşık 5- 10 milyonunun morbid obez oldukları tahmin edilmektedir.
Morbid obez, obezitenin gözle görülür bir şekilde ciddi hastalıklara, fiziksel sorunlara ve hatta ölüme neden olabileceği noktaya ulaşmış şeklidir. Morbid obezite kişinin kilosunun boyunun karesine bölünerek elde edilen Beden Kitle İndeksinin 40 ve daha fazla olması şeklinde belirlenir. Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre semptomları zaman içerisinde yavaş yavaş oluşan çok ciddi bir hastalıktır ve kesinlikle tedavi edilmelidir.
Morbid obezitenin nedenleri bilinen bazı gerçeklere rağmen biraz karmaşıktır dolayısı ile sadece aşırı yeme sonucu ortaya çıkar denilecek kadar basit değildir. Çalışmalar obeziteye neden olan en önemli faktörün genetik yapı ile ilgili olduğunu göstermiştir. Obezite bir kez ortaya çıktıktan sonra yapılacak diyet ve egzersiz türü faaliyetler uzun vadede yeterince etkili olamamaktadırlar. Bilim bu konudaki cevapları araştırmaya devam ediyor,fakat bu hastalık tam anlamıyla anlaşılıncaya kadar aşırı kilo hastaların hayatları boyunca dikkat etmeleri gereken bir konudur. İşte bundan dolayı kilo kaybı sağlayan operasyonlar da dahil olmak üzere günümüzde uygulanmakta olan tıbbi yöntemler tam bir çözüm olarak adlandırılmamaktadır. Bu uygulamalar
aşırı kilonun
sağlık açısından risk teşkil edebilecek etkilerini azaltmaya ve ciddi fiziksel, ruhsal, sosyal sonuçları hafifletmeye yöneliktir.