Fıtık nedir?
Fıtık bir iç organın, normalde içinde bulunduğu beden bölgesindeki zayıf bir noktadan dışarı çıkmasıdır. İki tip olabilir:
Dış ve iç fıtık.
Dış fıtıklarda bedende oluşan çıkıntı kolayca fark edilir; iç fıtık, sözgelimi hiatus hernisi ise, diyaframın zayıflığından ötürü ortaya çıkar.
Fıtık en çok karında görülür. Bunlara yerine göre “
kasık fıtığı” ya da “femoral fıtık” denir. Ayrıca göbek çevresinde (göbek fıtığı), karnın ortasında, üstte (epigastrik fıtık) ya da arka duvarında görünmeyen fıtıklar oluşabilir. Kasların iyi kaynaşmadığı ameliyat yaralarında da
fıtık oluşabilir. Bunlara “ensizyonal fıtık” denir. Fıtık çoğunlukla, karın içi organları çevreleyen ince periton zarından oluşan bir kesenin, kaslardaki zayıf bir noktadan dışarı çıkmasıdır. Dış fıtıklarda kesenin üstünde yağ tabakası, bunun dışında da deri yer alır. Kesenin içinde ya ince bağırsak gibi bir karın içi organının bir bölümü ya da bağırsakları saran yağlı bir zar olan ‘omentum’ yer alır. Omentum çoğunlukla keseyi doldurduğundan, içine başka organların girmesini önleyerek, fıtıktan doğan sorunların birçoğunu önler.
Fıtığın Nedenleri Nelerdir?
Fıtık çok sık görülür ve birçok nedenle oluşabilir. Bazılarında fıtığa karşı eğilim yaratan, doğuştan bir zayıflık vardır. Bu insanlar daha çocukken ya da ileri yaşta ağır bir şey kaldırmak gibi basit bir neden sonucu fıtık oluşabilir. En sık görülen fıtık çeşidi olan
kasık fıtığı erkeklerde, kadınlardan daha çok görülür ve erbezlerini besleyen kan damarlarının kasların arasından geçtiği noktadaki zayıflıktan kaynaklanır. Hiatus hernisi (midenin üst kesiminin, diyaframda, yemek borusunun geçtiği delikten göğüs boşluğuna geçmesi) ise kadınlarda daha sık görülür ve büyük olasılıkla gebelik sırasında karın içi basıncının artmasıyla ortaya çıkar.