Kulağınızda vızıltı, zil çalması, uğultu, veya fısıltılı sesler duyuyorsunuz (kulağınız çınlıyor).
Kulak Çınlamasının Nedenleri:
Barotravma: Kulak ağrınız, özellikle burnunuz tıkalı veya akarken yaptığınız bir uçak yolculuğundan ya da denize daldıktan sonra başladı. Başınız dönebilir, kulaklarınız çınlayabilir, kulaklarınız tıkalı gibi gelebilir veya sesiniz yankılanabilir. Barotravma belirtileri, orta ve dış kulak arasındaki hava basıncı değişikliğinden kaynaklanır ve genellikle kendiliğinden geçer. Belirtiler, tıkanıklığı giderici ilaçlara rağmen birkaç gün içinde geçmezse antibiyotik gerekebilir.
Meniere hastalığı: Kulağınız çınlıyor, başınız dönüyor, zaman zaman işitme kaybı var ve kulakta basınç hissediyorsunuz. Bu durum muhtemelen iç kulağın dengeyle ilgili kısmı olan labirentteki sıvı artışı nedeniyle ilk önce bir kulakta başlar, sonra ötekine de geçer.
Kulak Çınlamasının Diğer Nedenleri:
İşitme kaybı, salisilatlı ilaçlar, enfeksiyon, sinir tahribatı, kulak zarı delinmesi, kulağa haşere kaçması, kinin, arteriyoskleroz, beyin tümörü, kulak siniri tümörü.
Kulak Çınlamasına İçin Ne Yapabilecekleriniz?
- Belirtiler hafifse dinlenin.
- Uçak yolculuğundan sonra meydana gelen belirtiler hafifse, günde 3 – 4 kez burun damlası kullanın veya burun deliklerinizi kapatarak burundan hava vermeye çalışın.
Önlem
- Soğuk algınlığı sırasında uçak yolculuğundan kaçının. Özellikle kalkış ve iniş sırasında ciklet çiğneyin veya sert şeker emin.
- Yüksek seslere maruz kaldığınızda kulak tıkacı kullanın.
MESS’in katkılarıyla