Nefes darlığı neden olur, nefes darlığının sebepleri ve nefes darlığına çözüm.
Şikayet: Nefesiniz kesiliyor ya da ne kadar derin nefes alırsanız alın hava alamıyorsunuz (hava açlığı).
Nefes Darlığının Nedenleri
Akut solunum hastalığı: Zorlanarak veya gürültülü nefes alıyorsunuz, öksürüyor ve titriyorsunuz, ateşiniz var ve boğazınız şiş.
Hiper solunum: Büyük stres altındasınız, daha hızlı nefes almaya başladınız, ağzınız ve elleriniz karıncalanıyor ve panik içindesiniz. Bu tehlikeli değildir, ama insanı korkutur. Nefes alma tekniklerini öğrenip uygulamak yararlı olabilir.
Kronik ya da enfeksiyonlu solunum hastalığı: Sigara içiyorsunuz veya içmiştiniz. Bir süredir
nefes darlığı çekiyordunuz, gittikçe arttı, gri veya yeşilimsi sarı balgam çıkarıyorsunuz ya da normale göre çok daha çabuk nefes nefese kalıyorsunuz. Bunlar kronik bronşit (kronik bronşit/anfizem bölümüne bakınız), kronik tıkayıcı akciğer hastalıkları (anfizem veya akciğer kanseri belirtisi olabilir.
Nefes Darlığının Diğer Sebepleri:
Astım, bunaltı veya stres, anafilaksi, kalp krizi, kalp hastalığı, anemi, şeker asidozu, zatürree, difteri, epiglot iltihabı, şişmanlık, pnömotoraks, orak hücreli anemi.
Kendiniz Ne Yapabilirsiniz
- Hiper solunum için bir kağıt torbanın ağzını bir elinizde kapatın, öteki elinizin parmağıyla alt taraftan küçük bir delik açın. Beş dakika bu torbanın içine nefes üfleyip torbadan nefes alın.
Sağlık uzmanından ve doktorunuzdan size diyaframınızı ve öteki nefes kaslarını güçlendirecek karından ya da büzülmüş ağızdan nefes alma tekniklerini göstermesini isteyin.
- Astımınız varsa astım bölümüne bakın.
Önlem
- Sigara içiyorsanız bırakmaya çalışın.
- Aşırı kiloluysanız ve egzersiz yapmıyorsanız, bir jimnastik grubuna katılın veya haftada 3 – 4 kez 20 dakika yürüyün.
- Astımınız varsa, hem hareket açısından hem de nemli hava solumak açısından yüzün.
Çocuğunuzun Tedavisi
Çocuğunuzda astım yoksa ve aşağıdaki belirtilerden birisini gösteriyorsa derhal acil yardım isteyin:
- Üç metre uzaktan duyulacak şekilde hırıltılı veya gürültülü nefes alıyor, genizden nefes alıyor veya horoz gibi ses çıkarıyor.
- Öksürükle birlikte ateşi yüksek.
- Ağzı sulanıyor veya acıdığı için yemeğini ya da tükürüğünü yutmayı reddediyor.
- Burun delikleri kızarmış ve hızla nefes alıyor.
- Uzanamayacak ve uyuyamayacak kadar nefes almakta zorlanıyor.
- Çocuğunuzun astımı varsa, fiziksel bir faaliyetle, özellikle yüzme gibi bir sporla meşgul olmasını teşvik edin. Astımı azdıran faktörleri belirleyip ortadan kaldırmakla ve önleyici ilaç kullanmakla kriz sayısını azaltabilirsiniz.
MESS’in katkılarıyla