Şikayet: Bağırsağınız iyi çalışmıyor (haftada üç kereden az dışarıya çıkıyorsunuz) ve büyük abdestiniz sert, zorlukla dışarı çıkıyorsunuz.
Kabızlığın Nedenleri
Yetersiz sıvı ve lif alma: Bağırsağınız iyi çalışmıyor ve dışkınız kuru, küçük ve zor çıkıyor.
Kabızlığın en önemli nedeni yeteri kadar sıvı ve
lif alınmamasıdır. Lifler işlenmemiş tahıl, meyve ve sebzelerin sindirilmeyen kısmıdır, kalın bağırsaktaki suyu bir sünger gibi emerek abdesti yumuşatır. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenler. Ancak liflerin bağırsaklara su çekebilmesi için vücudunuzda yeterli miktarda su bulunması gerekir.
Kabızlığın Diğer Sebepleri:
Yetersiz egzersiz, müshillerin aşırı kullanılması, ilacın yan etkisi, depresyon, aşırı duyarlı, bağırsak sendromu, hipotiroidizm, hiperkalsemi, böbrek yetmezliği, sırt ağrısı, kanser, apandisit, divertikülit, leğen kemiği iltihabı, peritonit.
Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
Aşağıdakilerden bazılarını birlikte deneyin:
- Her gün belli bir saatte tuvalete çıkın. Kahvaltıdan bir saat sonra en iyi zamanlamadır. acele etmeyin. Dışarı çıksanız da, çıkmasanız da en az 10 dakika oturun.
- Sabahları bir bardak sıcak kahve, çay ya da su içmeye çalışın.
- Meyve, sebze, baklagil, kepek ya da işlenmemiş tahıl yemeye çalışın.
- Günde en az 6 – 8 bardak su için. Suyu yok eden aşırı kafein ve alkolden uzak durun.
- Fiziksel aktifliğinizi artırın. Yürüme, aerobik ve koşu bağırsak hareketlerini artırır.
- Daha çok su içmeye çalışın, yoksa
kabızlığınız artabilir. Vitaminlerinizi gözden geçirin. Aşırı demir alınması da kabızlık yapar.
- Geçici kabızlık durumlarında reçetesiz satılan bir ilaç veya lavmanı deneyin. Sadece geçici olarak.
Kabızlık İçin Önlem
Dengeli, lif muhtevası yüksek besinler yemek, her gün bol sıvı almak ve düzenli egzersiz kabızlığı önlemenin en iyi yöntemleridir.
Çocuklarda Kabızlığın Tedavisi İçin
- Bazı anne ve babalar çocuklarının büyük abdestine aşırı önem verir. Yetişkinler gibi, çocukların da her gün veya iki günde bir dışarı çıkması gerekmez. Büyük abdest yaparken zorluk veya ağrı yoksa, makat bölgesinde rahatsızlıktan veya haftada üç kereden az olmak üzere zor ve sert dışarı çıkmaktan şikayet etmiyorsa,
çocukta kabızlık olduğu kuşkusuna düşmeyin.
- Tuvalet eğitimi almakta olan veya yeni almış olan çocuklar bazen dışarı çıkmaya karşı abdestlerini tutarlar. Çocuğunuzda böyle bir durum varsa, tuvalet eğitimini daha rahat bir hale getirerek yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuza bir süre için büyük abdest açısından bezli gezmesine kötü bir şey olmadığın söyleyin. Kendisini hazır hissedince, bezi çıkarırsınız.
- Aylar süren
kabızlık ve büyük abdestini tutmanın sonucunda çocuk bezini kirlettiğini fark etmeyebilir. Bu durumda, ama bu duruma gelmeden önce de profesyonel yardım alın.