Bel ağrısı tedavisi, bel ağrısı nasıl geçer?
Bel ağrısı geçirenlerin yüzde 70-85’i ilk ataktan sınra tedaviye gerek kalmadan iyileşir. Ancak bel ağrısı geçirenlerde bu ağrının yineleme olasılığı çok yüksektir. İlk kez bel ağrısı geçirenlerin yüzde 40’ında bir yıl içinde ikinci atak, süreğen bel ağrısı olanların yüzde80’inde aynı yıl içinde ikinci atak ortaya çıkmaktadır. Önemli olan ilk ataktan korunmak ; ilk atağı geçirenlerde tekrarlanmanın önlenmesini sağlamaktır. Bel ağrısının yerleşimini ve tekrar edilmesini önlemek için ;
Erken tanı ve etkili tedavi
Hasta eğitimi
Erken işe dönme, temel ilkelerdir.
Bel Ağrısı Tedavisinin Amaçları:
Ağrıyı gidermek
Kas tutulmasını azaltmak
Kas gücü, dayanıklılık ve aerobik kapasiteyi arttırarak günlük yaşama ve işe en kısa sürede dönüşü sağlamak
Yaşam kalitesini arttırmak
Beli korumayı öğrenmek
Bel ağrısının tekrarlanmasını önlemek
Bel Ağrısının Tekrarının Önlenmesi İçin:
Bel bölgesindeki yumuşak dokuların esnekliğinin sağlanması
Bel kaslarının yeterli güce ulaşmasının sağlanması
Günlük aktivitelerde ve dinlenmede uygun hareket şekli ve duruşların öğrenilmesi
Bel ağrısı yaratan risk faktörlerinin saptanıp ortadan kaldırılması gereklidir.
İstirahat
Bel ağrılarının tedavisinde istirahatın yeri açıktır.Ama bundan 10-15 yıl önce 2-3 haftaya uzatılan yatak istirahatı, günümüzde gereksiz hatta zararlı bulunmaktadır.En fazla 3-5 gün sürekli yatak istirahati çoğu durumda uygun ve yeterlidir.nörolojik bulgusu olan hastalarda istirahat dönemi 2 haftaya dek uzatılabilir.Buradaki istirahat daha çok ev istirahatı şeklindedir. Örn. ev hanımı, ayakta dik durarak yemek yapıp, bulaşık yıkayabilirler.Uzun süreli yatak istirahati yapanlarda iyileşmenin daha uzun sürdüğü ve işe dönmenin geciktiği gösterilmiştir.Bu nedenle en kısa sürede normal günlük yaşantınıza ve işinize dönmeniz iyileşmenizi daha da hızlandıracaktır.
İstirahat neden ağrıyı azaltır ? Yanıtı basit.İstirahat sırasında omurgaya binen yük azalır ve iyileşme süreci kısalır.Ancak, istirahat gereğinden fazla uzun tutulursa disk üzerinde zararlı etkilere ve kasların zayıflamasına yol açacağı gözden kaçırılmamalıdır.
Hangi pozisyonda istirahat edilmelidir ? Bunun kesin bir kuralını vermemek daha doğrudur.Uygun bir yatakta, rahat ettiğiniz pozisyonda yatmanız en iyisidir.Bu pozisyonu deneyerek kendiniz rahatlıkla bulabilirsiniz.Genellikle dizler hafif kıvrık şekilde yan yatmak yada dizler altına bir yastık koarak sırt üstü yatmak en iyi sonucu verir.