Dermatit (Egzama) nedir, egzama neden olur,
egzamanın sebepleri,
egzamanın nedenleri, egzama tedavisi..
Egzama, ya da
dermatit, bir hastalık grubunu ifade eder. Bunlar genellikle deriyi kurutan, kaşıntı yapan ve bazen de ufak kabarcıkların oluşmasına yol açan deri iltihaplarıdır. Belki bir alerji sorumlu olabilir, ama hastalık nedeni çoğu kez anlaşılmaz. Yaygın olarak enfeksiyon görülür, çünkü kolayca kuruyan, pullanan ve çatlayan deri mikroorganizmaların girişine olanak tanır. Egzama vücudun herhangi bir yerinde olabilir, ama daha çok ellerde, bacaklarda ve ayaklarda bulunur. Tedavi kaşıntı isteğini engellemeye ve kaşıntıyı durdurmaya yoğunlaşır. Merhem kullanılır ve pamuklu eldiven giyilmesi önerilebilir.
Egzama Belirtileri
► Kuru, pul pul ve çatlamış deri.
► Kırmızı ve iltihaplı deri.
► Kaşıntı ve tahriş.
► İçi sıvıyla dolu kabarcıklar (bunlar patlayarak sızıntıya yol açabilir).
►Bir alerjik yama testi. Reaksiyona neden olan etkenlerin bulunabilmesi için yaygın alerji üreten maddeler derideki hafif çiziklere az miktarda uygulanır.
►
Atopik egzema tanımlanabilir bir nedeni olmaksızın ortaya çıkar ve çoğu zaman eklem kıvrımlarında görülür. Genellikle nemlendiriciler veya antibiyotikli merhemlerle tedavi edilir.
Egzamanın birçok çeşidi vardır:
•
Atopik egzama: Bu genellikle çocuklukta başlar ve saman nezlesi ve astım gibi hastalıklarla ilgisi vardır. Çocuk büyümeye başladığında gelişme eğilimindedir ve nemlendirici kremler kullanılarak idare edilebilir fakat süreğen vakalarda kısa dönemli steroit kremi gerekebilir.
•
İrritan kontakt egzama: Ellerde oluşma eğilimindedir. Eller kızarır, ağrır ve çatlar. Deterjanlar, sabunlar, yağlar, asitler, alkaliler ve solventler yaygın nedenler arasındadır. Bu maddelere temas etmek gerekiyorsa mutlaka eldiven kullanılmalı ya da nemlendin krem sürülmelidir.
•
Alerjik kontakt egzama: Egzemanın bu türünde uyaran etkene gösterilen tepki uzun sürer ve en ufak temasla bile tetiklenebilir. Yaygın suçlular boyalar, nikel (altın ve fermuarda), krom (deri ürünler), lanolin (kozmetikler), sakız ve belirli bitkiler (örneğin, ambrosia). Çoğu kez tepki, örneğin içeriğinde nikel bulunan yüzüğün takılı olduğu parmağın çevresi gibi, uyaranla temasın gerçekleştiği bölgeyle sınırlıdır. Yama testiyle uyarıcı öğrenilebilir. Lokal steroit kremler iyi sonuç vermesine rağmen en iyi çözüm uyaranlardan uzak durmaktır.
•
Seboreik egzama: Bu tür egzama, sebasöz bezler yönünden zengin olan bölgeleri (örneğin yüz, kafa derisi ve eklem kıvrımlarını) etkiler. Steroit kremler yararlıdır, ama yüzde kullanılmamalıdır. Hindistan cevizi yağı saç derisi kaşıntısının yatışmasına yardımcı olur.
Yama Testi
Bir dermatolog, alerjik tepkiyi tetikleyen unsurun tespiti için alerji tetikleyen maddeler içeren ufak şeritleri ya da diskleri vücuda uygular. İki gün sonra sonuçlar incelenir. Kırmızı, kabarık yamalar egzamanın nedenini gösterir.
Egzama İçin Tedavi Yolları
Başlıca tedavi dayanakları şunlardır:
- Nemlendiriciler: Derideki nemin korunmasında yardımcı olurlar. Kremleri kullanılabilir veya özel ürünler banyo suyuna ilave edilebilir.
- Kostikosteroit (steroit) kremler: iltihabın azalmasında etkilidirler. Ancak aşırı ya da uzun süreli kullanılırlarsa deriyi inceltebilir ve narinleştirebilirler. Bu nedenle doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Yüze kullanımında dikkat edilmeli ve az miktarlarda uygulanmalıdır.
- Steroit merhemleri: Nemlendiren ve nemi muhafaza eden, su geçirmeyen mer-hemler egzama tedavisinde faydalıdır.
- Antibiyotik kremleri: Enfeksiyonlu durumlarda yararlıdır, özellikle de steroid kremleriyle birlikte kullanıldığında.
- Steroit ilaçları: Bunlara ender olarak ve yalnızca çok ağır egzama vakalarında gerek duyulur.