Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir?
Tansiyon hastalarının yüzde 95’inde hastalığının sebebi bilinmemektedir. Buna sebebi bilinmeyen tansiyon hastalığı veya
esansiyel hipertansiyon denir.Yüzde 5’inin ise nedeni bilinmektedir. Buna
sekonder hipertansiyon denir.
Esansiyel
hipertansiyonun nedeni bilinmemekle beraber kalıtım, çevre faktörleri (tuz hassasiyeti, şişmanlık, aşırı alkol tüketimi, hareketsizlik, hayat tarzı ve diyette potasyum azlığı gibi faktörler nedeniyle ) gelişmesinde ve şiddetine rol oynayabilir. Ailesinde yüksek tansiyon bulunan hastalarda hipertansiyon gelişme riski yüzde 60 yüksektir.
Esansiyel hipertansiyon genellikle kalıtımsal olmasına rağmen 40-50 yaşlarında başlar. Anne, babadan birisinde esansiyel hipertansiyon bulunması durumunda çocuklarda hipertansiyon çıkma olasılığı yüzde 25, anne ve babanın her ikisinde de hipertansiyon bulunması durumunda ise çocuklarında hipertansiyon çıkma olasılığı yüzde 75’dir. Yüksek kan basıncına neden olabilen bir çok gen ortaya konmuştur. Fakat esansiyel hipertansiyonlu kişiler aynı genetik anormalliği göstermezler.Tüm hipertansiyon hastalarının yüzde 60’ı tuza duyarlı olmasına rağmen yüzde 40’ı tuza duyarlı değildir. Şeker hastalığı olanlarda hipertansiyon görülme sıklığı oldukça yüksektir.
Sekonder hipertansiyonlar, nedeni belli olan hipertansiyonlardır. Hipertansiyon hastalarının yüzde 5 gibi az bir yüzdesini oluştururlar. Hipertansiyona yol açan neden bulunduğunda bunu ortadan kaldırarak kökünden tedavi olanağı sağlanır. Bu nedenle hipertansiyon tanısı konduğunda sekonder nedenler teker teker aranmalıdır. Sekonder hipertansiyonlar içinde en sık görüleni böbrek hastalıklarıdır. Sekonder hipertansiyonların bir diğer nedeni “endokrin” yani hormonal hastalıklardır.Böbrek üstün bezinin çeşitli hormonal hastalıkları
hipertansiyon sebebi olabilir.