Hipertansiyon Nedir? Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon ( tansiyon yüksekliği – tansiyon hastalığı ) oldukça sık görülen, ölümcül olabilen zararına rağmen halk tarafından yeterince üzerinde durulmayan bir hastalıktır.
Hipertansiyonun toplumda sık görülen bir hastalık oluşu, koroner kalp hastalığı ( kalp krizi –enfarktüs), kalp yetersizliği (üre ) ve gözde körlüğe neden olan hasarları, bu hastalıktan haberdar olma ve tedavi gören kişi sayısının çok az olması, onu bir toplum sağlığı problemi yapmaktadır.
Kanın atardamar içinden geçerken, damar duvarına uyguladığı basınca kan basıncı, kan basıncının yüksekliğine “
hipertansiyon “ denilir. Kalbin kasılması esnasında kan basıncı en yüksek seviyeye düşer.Buna
büyük tansiyon denir. Kalbin gevşemesi esnasında kan basıncı en düşük düzeye iner, buna da
küçük tansiyon denir. İdeale yakın kan basıncına ise optimal kan basıncı denir. Bu 120/80 mmHg’nin altındadır.Normal kan basıncı 130/85 mmHg’nin altı kabul edilirken, hipertansiyon büyük tansiyonun 140 mmHg’nin, küçük tansiyonun 90 mmHg ‘den yüksek bulunmasıdır. Fakat bir kişide tansiyon yüksekliğinden bahsedilmek için değişik üç ayrı zamanda yapılan kan basıncı ölçümlerinde 140/90 mmHg’nin üzerinde rakamlar bulunmalıdır.
Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon hastalarının çoğu kez hiçbir şikayeti yoktur.Bu nedenle hipertansiyona “sessiz katil” denmektedir.Çünkü hastanın kan basıncı yüksek olmasına rağmen hiçbir şikayeti yoktur ama tansiyon yüksekliğinin hedef organlar üzerindeki zarların devam eder.
En sık rastlanan hasta şikayetleri özellikle sabahları ensede lokalize baş ağrısıdır.Ensede tutkunluk “ters yatmışım, kulunçtur” deyip geçiştirirler. Baş dönmesi, görme bulanıklığı, kulak uğultusu, burun kanaması, konsantrasyon kaybı ve hedef organ hasar belirtilerine ait yakınmalardır.