Wilson hastalığı nedir?
Wilson hastalığı vücutta aşırı bakır birikmesiyle oluşan bir hastalıktır, sağlık problemidir. Hücreleri onarmak ve yenilemek için beslenmede küçük bir miktar bakır herkese lazımdır. Fakat fazla miktarda bakır, zehirlenme ve organ hasarına yol açar. Wilson hastalığı bazen hepaticolenticular dejenerasyon adıyla da anılır. Çoğunlukla safra ve karaciğerde aşırı bakır birikimi görülür. Bu düzeyler kontrol edilmelidir.
Bakır birikimi sürecinde, karaciğer, beyin ve diğer organlar hasar görebilir. Nedeninin, 13′üncü kromozomdaki ATPL7B geninde mutasyon olduğu düşünülmektedir. Wilson hastalığı her iki cinsiyette ve her yaşta görülen nadir bir hastalıktır. Kalıtsal da olabileceği düşünülür. İlk belirtileri 6 ila 45 yaş arasında görülür. Aşırı bakır, karaciğerde hepatit inflamasyon, siroz ve beyin hasarına yol açar. Zaman geçtikçe verdiği zarar seviyesi artar. 5-6 yıl vücutta kaldığında 15-20 yıllık bir hasara yol açar.Tedavi edilmezse öldürücüdür.
Wilson Hastalığı Belirtileri
karaciğer iltihabı (hepatit), siroz, yorgunluk, iştahsızlık, sarılık, karın ağrısı, karın ya da ayak bileği şişmesi, dalak veya karaciğerde genişleme, gut veya kanama, zayıf koordinasyon, konuşma-yeme ve yürümede zorluk, depresyon, anksiyete, fobiler, unutkanlık, böbrek hasarı, anemi ve idrarda kan wilson hastalığının belirtilerindendir.
Wilson hastalığının tedavisinde vücuttaki metal oranı azaltılır. Penisilamin tablet kullanılır, metal idrar yoluyla dışarı atılır. Nörolojik, böbrek ve kan anormallikleri gibi yan etkileri vardır. Ağız yoluyla alınan çinko, bağırsaklarda bakır emilimini azaltır. Bakır düzeyinin kontrolü için Amonyum tetrathiomolybdate alınabilir. Karaciğer nakli en kesin çözümdür.