Kalp Yetmezliği Nedir?
Kalp yetmezliği kalbin verimli bir şekilde pompalama kabiliyetini yitirmesiyle ortaya çıkan ve muhtemelen hayati tehlike taşıyan ciddi bir sağlık durumudur. Kan kalbe gerektiği hızda veya miktarda pompalanamaz, bu nedenle ciğerlere ve öteki dokulara geri dönerek birikir, yani konjestiyona yol açar. Bu nedenle hastalığa
konjestif kalp yetmezliği denir.
Basınç sıvının kan damarlarından sızarak yakındaki dokulara geçmesine ve vücuttaki kan akışının yavaşlamasına yol açar. Kan akışının yetersiz olması ise farklı dokuların ve organların işleyişini aksatır. Aynı zamanda kalp yetersiz oksijeni ikame etmek üzere daha yoğun çalışır, yani daha hızlı ve düzensiz çarpar. Kalp yetmezliği ilerleyen bir durumdur; zamanla daha da artar.
Kalp Yetmezliğinin Nedenleri Nelerdir?
Konjestik kalp yetmezliği başka bir hastalığın veya fiziksel sorunun en önemli sonucudur. Çoğu kez kalp krizinden sonra başlar. Bazı vakalar miyokarditten veya doğumsal bir kalp özüründen kaynaklanabilir. Kalbin odacıkları içindeki kan akışını düzenleyen kapakçıardaki bir sorun da hastalık nedeni olabilir. Öteki risk faktörleri arasında yüksek tansiyon; amfizem; uzun süren ve tedavi edilmemiş hipertroidizim; anemi veya diğer beslenme hastalıkları sayılabilir. Genellikle sol tarafta başlayan kalp yetmezliği çoğu kez öteki tarafa da sıçrar.
Kalp Yetmezliğin Belirtileri Nelerdir?
Kalbin sol tarafında yetmezlik başladığında akciğerlerdeki kan geri döner ve burada sıvı toplanması, havanın yer değiştirmesi ve özellikle zorlanma veya yatakta dümdüz yatma sırasında nefessiz kalmaya yol açar. Bazı insanlarda kuru bir öksürük veya öksürükle gelen kan görülür. Kalp yetmezliği zatürre gibi akciğer enfeksiyonla yakalanma riskini artırır..
Sağ taraftaki kalp yetmezliği karaciğerde organ büyümesi ve ayaklarda da, bacakların alt kısmı ve ayak bileklerinde ödeme yol açacak şekilde kan toplanmasına yol açar. Kalp yetmezliğinin diğer belirtileri arasında sık, özellikle geceleri idrara çıkma; kilo alma; karın ağrısı ve iştahsızlık; boyun damarlarının şişmesi bulunur.
Pek çok vak’ada kalp yetmezliği hem sağ hem de sol tarafta görülür. Kaslar kan ve oksijen açlığı çektiğinde güçsüzlük ve yorgunluk baş gösterir.Öteki belirtiler arasında aritmi; tansiyon düşüklüğü; bunaltı, ne yapacağını bilememe duygusu ve ağır vakıalar ya da yaşlılarda bilinç bulanıklığı söz konusu olur.