Alzheimer Hastalığı Nedir?
Alzheimer demansı da denen
alzhemier hastalığında beyin hücreleri çürür ve ölür. Beyin yeni enformasyonu işleme veya depolama ve yeniden hafızadan geri çağırma yeteneğini kaybeder.Bu nedenle alzheimer hastalığı ilerlemiş olanların yeni şeyleri öğrenmeleri veya unutmamaları ya da hayatlarındaki en önemli olguları, olayları ve kişileri hatırlamaları fiziksel olarak imkansızdır. Alzheimer hastalığı zamanla daha da kötüleşir.
Alzheimer Hastalığına Yol Açan Nedir, Alzheimer Neden Olur?
Araştırmacılar henüz bu hastalığa neyin yol açtığını bulamamıştır. Bazı kişiler kalıtımla genetik bir zayıflığı alır. Alüminyum gibi metallerin hastalıkta rol oynadığına ilişkin kesin bir kanıt yoktur.
Alzheimer Hastalığının Öteki Demans Biçimlerinden Farkı Nedir?
Demans(bunama) beyin işlevinin kaybolmasını ifade eden genel bir terimdir. Demansların yüzde 80′inde, beyin hücrelerini özgül ve kesin bir şekilde tahrip eden alzheimer hastalığı vardır. Başka durumlarla ilgili teşhis koyarken doktorlar vitamin eksikliği, düşük kan şekeri veya beyinde anormal sıvı basıncı gibi demans benzeri belirtiler araştırırlar.
İhtiyarlık demansı yaşlılıkla Alzheimer’e benzer bir hastalık sürecine bağlı olarak beyin hücrelerinin kaybıdır, ama bu çok ileri yaşlarda görülür.Belirtiler ise aynıdır: Hafıza kaybı, zihin karışıklığı, işlev yetersizliği. Mikroskopun altında beyin dokuları aynı görünür.
Demans kavrama işlevi gören beyin hücrelerinin beyindeki atardamarların tıkanmasıyla tahrip olduğu tekrarlayan inme nedeniyle meydana gelebilir, ancak inmenin kaçınılmaz bir sonucu değildir.Bu duruma multi-enfarkt demans denir.Zamanla pek çok kan damarının tıkanmasıyla ortaya çıkan bu durum, zihinsel yetenek kaybına yol açsa da genel felç ya da öteki inme belirtileri olmayabilir.
Sürekli alkol kullanımı, AIDS gibi ağır hastalıklar veya bazı enfeksiyon hastalıkları da her yaşta insanda demansa yol açabilir.