Uzmanlar,
bel ağrısı şikayetlerinde mutlaka doktora başvurulmasını önerirken, tedavide istirahat ve ilaçlarla, fizik tedavi yöntemlerinin önemine dikkat çekiyor.
Uygarlık sorunu
Bel ağrısının tedavisinde davranışsal değişikliklerin hastalığın gidişatını değiştirdiğini ifade eden uzmanlar, bel ağrısının bir uygarlık sorunu olduğunu ve 20 yaş üstü insanların yüzde 20’sinin 2 hafta yatak istirahatı gerektirecek kadar bel ağrısı geçirdiğini kaydediyor. Bel ağrısının hafife alınmaması gerektiğini belirten uzmanlar, Dünya nüfusunun yüzde 85’i en az bir kez bel ağrısı geçirdiğini dile getirdi. Şiddetli bel ağrılarının yüzde 38’inin aynı yıl içinde tekrarladığını ifade eden uzmanlar, bel ağrısının, hastaneye yatış sebepleri arasında beşinci sırada yer aldığını vurguluyor.
Tek bir nedeni yok
Bel ağrısı büyük oranda iş kaybına sebep oluyor. Bel ağrısı riski 35-50 yaş arası erkeklerde, şişmanlarda ve uzun boylularda, bazı meslek gruplarında, zorlayıcı spor yapanlarda, sigara içenlerde ve tekrarlayan hamililiklerde daha fazla görülüyor. Bel incinmesi ve burkulması, bel fıtığı, omurganın aşınması, bel kayması, iltihaplı romatizmalar, doğumsal anormallikler, omurga kanalı darlığı, tümörler, mikroplu hastalıklar ve travmaların
bel ağrısının sebepleri arasında yer alıyor. Bel ağrısı karşısında mutlaka doktora başvurulmalı. Tedavi için istirahat şart. İlaçlarla, fizik tedavi yöntemleriyle bel ağrısını iyileştirmek mümkün.