Gut hastalığı nedir?
Gut hastalığı sağlık sisteminin önemsediği hastalıkların başında gelmektedir. Gut hastalığı vücudumuzdaki ürik asitin yüksek olmasından ötürü hastalık olarak vücudumuzda yerini alır. Gut vücudumuzun bazı organlarında şişlik ağrı aşırı hassasiyet ve ısı artışının çoğalmasıyla kendini gösterir. Özellikle ayak baş parmağında bu belirtiler kendini sıklıkla gösterir. Elimizin bileği diz ve dirseklerimiz de en çok etkilenen bölgelerimiz olabilmektedir. Bu belirtiler genellikle geceleri baş gösterir. Çoğunlukla da atak olarak kendisini gösterir.Gut hastalarında küçük bir yaralanma bile geç iyileşmektedir.
Eğer eklemlerinizde ağrılar çok fazla artmış, şişlikler acı vermeye başladıysa, yaralarınız geç iyileşiyor ise gut hastalığı kapınıza dayanmış olabilir.Bu belirtiler romatizmal hastalıkların en tehlikelisi olan gut hastalığını işaret ettiği için acilen doktora başvurup tedaviye başlamalıyız.
Gut hastalığının nedeni nedir?
Kırmızı et gibi hayvansal gıda ağırlıklı beslenmek, aşırı diyet ve aç kalmak, bazı cerrahi müdahale geçirmiş kişiler, diş çekilmesi veya dişte geçirilmiş operasyonlar, çok şiddetli hastalık geçirme, aşırı yorgunluklar, çok değişik nedenlerle geçirdiğimiz psikolojik travmalar, kemoterapi, tansiyon ilaçları gibi nedenler gut hastalığının oluşumuna sebebiyet verir.Aileden gelen kalıtsal nedenleri de bunlara eklemekte fayda görüyoruz.Bütün bu sebepler kandaki ürik asit artışına neden olur ve eklemlerde dikiş iğnesine benzeyen kristallerin oluşmasını sağlayarak gut atakları geçirmemizi sağlar. Gut hastalığı ilerleyen safhalarda böbrek taşları oluşmasına fırsat sağlar.Ayrıca aşırı kilo ve şeker hastalığı da gut hastalığının başlıca sebeplerindendir.
Gut hastalığı nasıl anlaşılır, gut hastalığı belirtileri, tanısı nedir?
Gut öncelikle kan tahlilleri ile tespit edilebilir.Yapılan bir kan testinde kanımızdaki ürik asit miktarı tespit edilir.Yalnız kan testleri ürik asitleri göstermesi açısından yanıltıcı olabiliyorlar.Bazı gut hastalıklarında ürik asit bazen düşük çıktığı gibi bazı hallerde ise gut olmadığı halde kişide yüksek çıkabilmektedir.Bu yüzden sağlıklı bir tanı koyabilmek için enjektör vasıtası ile ağrılı olan eklemlerimizden sıvı çekilerek tahlil yaptırma daha doğruya yakın sonuçlar verir. Bazı hallerde ise doktorlar ağrılı bölgelerin röntgen çekimini de isteyebilirler.
Gut hastalığının tedavisi
Hekimler gut hastalığının tedavisi için öncelikle diyet önermektedirler.Alkol kullanımının derhal bırakılması, gerek ilaçlı gerekse ilaçsız tedavi yöntemlerinin en başlıca olmazsa olmazıdır.Alkol gut hastalığına sebep olan baş nedenlerinden biri olmasada hastalık sürecinde atakların başlamasının başlıca nedenidir.Özellikle tedavi için aşırı kilolarınızdan kurtulmalı ve bol su tüketmelisiniz.
Gut hastalığı diyeti
Gut hastalığı diyeti için pürinden fakir yiyecekleri tercih etmelisiniz.Çünkü pürinler yiyeceklerde bulunur ve parçalandıklarında çok fazla miktarda ürik asit yapımına sebep olmaktadır. Bu diyet çok fazla miktarda ürik asit yapımına neden olan gıdaların ölçülü alınmasını sağlar.
Gut hastalığı diyeti için uygun yiyecekler
Meyveler – (Özellikle kiraz ve çilek)
Sebzeler (aşağıda bahsedilenlerin dışında)
Tahıllar
Çerezler, ceviz, fındık…
Beyaz ekmek /krakerler (tamamı buğday olmayan)
Pirinç
Hububat ve hububat ürünleri
Tüm peynir çeşitleri
Gut hastalığı diyetinde bu yiyecekleri tüketmeyin ya da çok az tüketin.
Sakatatlar (karaciğer, böbrek, işkembe, kalp, dil gibi…)
Aşırı kırmızı ve beyaz et
Balık ve deniz ürünleri
Bezelye, mercimek, fasulye, ıspanak ve baklagiller
Mayalı yiyecekler
Mantar
Kuşkonmaz
Alkol alımı azaltılmalıdır ya da bırakılmalıdır(özellikle bira ve şarap)
Daha ayrıntılı ve etkili bir diyet için uzman bir diyetisyene başvurmayı unutmayınız.