Aft, genellikle dil, diş eti ve dudakta,
uçuk ise dudak ile genital bölgelerde görülen hastalıktır. Uçuğu olan kişilerin bardak, çatal, havlu gibi malzemelerini bir başkası kullanmamalıdır!
Toplumun yüzde 20′ye yakın kesimi konuşmayı ve yemek yemeyi engelleyecek kadar ağrı yapan
ağız içi yaralardan şikayetçidir.En sık rastlanan ağız içi ve çevresinde görülen yaralar, aft ve uçuklardır. Birbirinden ayırt etmek bazen zor olabilir.Genellikle aftlar, dil, diş eti ve dudaklarda; uçuklar ise sıklıkla dudakta ve genital bölgelerde görülür.
Uçuklar içi su toplamış küçük kabarcıklarla kendini gösterir.Kısa sürede bu kabarcıklar patlar ve kabuklaşır.Uçuk bölgesi ağrılıdır ve oluşmaya başladığı zaman yanma hissi olur.Uçuk 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Uçuğun oluşma nedeni virüslerdir (herpes simlex virüsü).Bu, aslında su çiçeği virüsüdür.Virütük olduğu için de bulaşıcıdır.Stres, ateş, travma (uygun olmayan protezler, sert diş fırçası vs.), hormonal değişiklikler, güneş ışığında fazla kalınması, bağışıklık sisteminin zayıflaması durumuda virüs aktif duruma geçer.Lezyonlar oluştuğu bölgeye kalıcı olarak yerleşme eğilimindedir.Dolayısıyla uçuğun aynı bölgede sıklıkla çıkması doğaldır.Başka insanlara bulaşabildiği gibi vücudun diğer organlarına da (göz, cinsel organlar vs.) yayılabilir.Çevremizde uçuğu olan kişiler varsa onların bardak, çatal, havlu gibi malzemeleri başkaları tarafından kullanılmamalıdır.
Uçuğu olanların dikkat etmesi gereken konular:
-Asidik, baharatlı ve sıcak içeceklerden uzak durulmalıdır.
-Diğer insanlar, özellikle de çocuklar öpülmemelidir.
-Uçuk ve kabuğuna dokunulmamalıdır.
-Uçuğa temas eden eller temizlenmeden gözlere dokunmanın çok büyük problemlere yol
açacağı unutulmamalıdır.
-Uçuk tedavisinde antiseptik gargaralar, ağrı kesici tabletler, lokal buz
uygulaması yapılabilir. Ayrıca antiviral deri kremleri ve ilaçları ile uçuk tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir.