Kireçlenme, eklemlerdeki kıkırdak dokunun yoğunluğunun azalması ve hasar nedeniyle kıkırdak dokunun tamamen kaybıyla görünen bir sağlık sorunudur.
Kireçlenme nedir, kireçlenmede genetik faktörler etkili midir ve kireçlenme önlenebilir mi?
Normal şartlarda bir eklem uzun yıllar yapısı bozulmadan çalışabilir. Kireçlenme, eklemlerdeki kıkırdak dokunun yoğunluğunun azalması ve hasar nedeniyle kıkırdak dokunun tamamen kaybıyla görünen bir olaydır. Genetik faktörler kireçlenme üzerinde rol oynar ancak ileri yaş, kilo, ağır iş, menüsküs yırtıkları, eklemlerde tekrarlayan zorlanmalar ve travmalar gibi etkenler kireçlenmeyi hızlandırıp ortaya çıkmasına neden olabilir, önlem almak açısından bunlara dikkat etmek gerekir.
Yaşın önemli bir faktör olduğu düşünülürse, kemik erimesi ile kireçlenme arasında bir ilişki var mıdır?
Kemik erimesi, kireçlenmeden bağımsız olarak kalsiyum yoğunluğunun kemiklerde azalmasıyla görülür. Kemikler canlı ve kendini yenileyen bir sistemdir, yaşla birlikte kalsiyum yoğunluğunda azalma görülür, kireçlenme ise kıkırdak dokunun yoğunluğunun azalmasıdır. Dolayısıyla aralarında bir ilişki yoktur.
Kireçlenme ile eklemlerde sıvı azalması görülür mü?
Hayır. Kıkırdak dokunun azalması ya da yok olması dolayısıyla altındaki kemik doku birbirine yakın temas eder hale gelir. Dizde sıvı azalmasının aksine salgı yapan dokuların artışıyla birlikte sıvı artışı, dolayısıyla dizde şişlikte sıklıkla görülebilir
Kireçlenme ilaç ile tedavi edilebilir mi? Kireçlenme tedavisi nasıldır?
İlaç ile tedavi edilemez, ancak ilaçlar hastalığın hızlı ilerlemesini yavaşlatabilir ve ortaya çıkan ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Ayrıca glukozamin kontraitin sülfat içeren ağız yoluyla alınan bazı ilaçlardaki maddeler kıkırdak dokunun ara maddesidir. Bu ara dokunun tamiri ve yenilenmesi mümkün değildir. Bu nedenle bu ilaçların iyileşmede etkisi yoktur. Kireçlenmeyi geri çevirmek adına faydası olduğu söylenemez
Bu konuda radikal tedavi yöntemi eklemde oluşan deformitelerin cerrahi olarak düzeltilmesi ve protez uygulamalandır.
Kireçlenme tedavisinde kullanılan protezler genellikle metal alaşımları olup paslanma, yıpranma veya vücuda alerjik reaksiyon yapma gibi özellikleri yoktur. Tecrübeli cerrahlar tarafından yapılan protez ameliyatları ve protezlerin kullanıma bağlı olmak kaydıyla 10 ile 20 yıl ömürleri vardır.Protez cerrahisinde karşılaşılan sorunlar artık minimal düzeye indirilmiştir. Artık hastalar 2 gün içinde yürüyebilmekte ve 3 gün içinde hastaneden taburcu edilmektedir.Dolayısıyla hastalar sosyal hayatlarına çok kısa sürede dönebilmektedir.