Böbrek taşı oluşumunu engellemek için:
Börek taşı ciddi bir sağlık problemidir. D vitamini içeren ilaçların alımını kısıtlamak gerekmektedir. Tuz alımını sınırlı seviyelerde tutmak da uygun görülür. Kalsiyum içeren yiyecekleri belirli ölçülerde almalı ve abartıya kaçılmamalıdır. Su içmek oldukça önemlidir. Özellikle sıcak günlerde su alımını yüksek oranda tutmak gerekir. Kış günlerinde ise C vitamini içeren besinlerin alımında kontrol sağlanmalıdır. Ürik asit derecesini yükseltecek her türlü gıdadan uzak durmak ve belirli bir beslenme düzeni sağlamak gerekir.
Böbrek taşı kendini en çok sancılarıyla göstermesine rağmen tıbbi bir kaç muayene ile açıkça görülür. Özellikle ultrasonda net olarak taş oluşumu gözlenebilir. Ayrıca yapılan idrar ve kan tahlilleri neticesinde, tomografi ile de net bir sonuç alınmaktadır. Yapılan uygulamalar sonucunda taşın büyüklüğü tespit edilir. Eğer taş küçükse kendiliğinden düşmesi beklenir. Bu süreç içerisinde yüksek oranda su içmek gerekir. Taş büyükse,
taş kırma yöntemi denenir. Sancılar fazlalaşırsa bunları dindirmek için ilaçlar verilebilir. Böbrekte taş oluşumu haricinde böbrek yetmezliği de varsa bu konuda da uygulamalar yapılmaktadır. İdrar yollarında bir enfeksiyon gözlenirse antibiyotikle tedavi edilir.
Taş böbrekten alındığında üzerinde gerekli tetkikler yapılır. Bunun ardından yeniden kendini yineleyebilecek bir tür ise bunu önlemek amacıyla gerekli tedaviye başlanması gerekir.