Obezitenin Nedenleri
Genetik Faktörler: Araştırmalar vücutta aşırı yağ depolanmasının kişinin büyük ölçüde genetik yapısı ile ilgili olduğunu göstermiştir. Örneğin evlatlık alınan çocukların vücut ağırlıkları ile onları evlat edinen ailelerin vücut ağırlıkları arasındaki bu aileler nasıl beslenmeleri gerektiğini bu çocuklara öğretmelerine rağmen hiçbir bağlantı yoktur. Ancak hiçbir zaman görmedikleri genetik ailelerinin vücut ağırlıkları ile % 80 oranında bir benzerlik vardır.
Ayrıca aynı geni taşıyan tek yumurta ikizlerinin vücut ağırlıkları ile farklı genleri taşıyan ayrı yumurta ikizlerinin ağırlıklarına oranla çok daha fazla bir benzerlik göstermektedir.
Tıpkı göz rengimizi, boyumuzu, metabolizmamızı belirleyen genler olduğu gibi vücut ağırlığımızı da belirleyen genlere sahibiz.
Çevresel Faktörler : Aslında genetik faktörler ile çevresel faktörler birbiri ile yakından ilgilidir.Eğer bir kişinin genetik yapısı gereği obeziteye bir eğilimi var ise ,günümüzün hiç sağlıklı olmayan fast food yeme içme alışkanlıkları ve hareketliliği neredeyse sıfıra indiren yaşam tarzı ile kilo kontrolü yapmak çok zordur.
Metabolizma ile ilgili Faktörler : Genellikle
kilo alıp vermenin alınan ve yakılan kalorilerle ilgili olduğu düşünülür.Eğer harcadığımızdan daha çok kalori alırsak
kilo alırız,eğer aldığımızdan daha fazla kalori harcarsak
kilo veririz. Ancak artık biliniyor ki denklem bu kadar basit değildir.
Obezite araştırmacıları “set point” olarak adlandırılan ve beyinde bir çeşit termostat görevi yaparak kişileri
kilo almaya ve vermeye dirençli hale getiren bir teoriden söz etmektedirler.Eğer bu set point durumunu gözardı ederek ciddi bir şekilde kalori alımınızı birden durdurursanız, beyniniz metabolizmanızı yavaşlatarak size karşılık verecektir ve böylece siz de verdiğiniz her kiloyu fazlasıyla geri alacaksınız.
Tüm bunlara ilaveten obeziteye neden olan faktörler arasında troid hormonunun az çalışması ve diğer hormonlara bağlı düzensizlikleri de göz önünde bulundurarak kesinlikle bir doktor gözetiminde olmak gereklidir.