Hipertansiyon tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.Yeter ki doğru tanı konup, hasta iyi değerlendirilsin. Hipertansiyon tedavisindeki amaç, kalp damar hastalığına bağlı ölümleri azaltmak veya önlemektir. Buna göre basitçe büyük tansiyonun 140 mmHg’nin küçük tansiyonun 90mmHg’nin altına indirilmesi hedeflenmektedir. Şeker hastalarında bu rakamlar 130/85 mmHg’nin altına indirilmelidir. Kan basıncını düşürmenin yanında kalp damar hastalığını arttıran diğer risk faktörleriyle de mücadele etmek gereklidir. Hipertansiyon tedavisi başlıca 2 ana başlık altında incelenir.
Hipertansiyonda İlaç Tedavisi
İlaçsız tedaviye, yaşam tarzı değişiklikleri veya kısaca diyette denmektedir. Hastalarda ilaca başlamadan önce ilk olarak denenmesi gereklidir. Bu suretle hastalarda hem büyük, hemde küçük kan basıncında düşme olur. Sık olarak birlikte bulunan kolestrol, trigliserid yükseliği ve şeker seviyelerinde düşme elde edilir. Şişman hastaların zayıflatılması ile hipertansiyon tedavisinde çok olumlu etkiler görülebilir. Bu sayede hipertansiyon için kullanılan ilaç sayısı ve dozu azalabilir. İlaçların etkisini arttırabilir. Alınması gereken önlemler şöyle sıralanabilir;
Sigara içilmesinin bırakılması : Her sigaradan içiminden sonra 15-30 dakika süren geçici kan basıncı yüksekliği olur. Ayrıca sigara kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini 2-3 kat arttıran bir faktördür.
Şişman Hastaların Zayıflatılması: Şişmanlık ile kan basıncı yüksekliği arasında ilişki varıdr. Ayrıca şişman hastalarda şeker hastalığı, kan yağları yüksekliği ve kalp damar hastalığı sıklığı daha fazladır. 1 kg zayıflamanın büyük tansiyonda 1.6 ve küçük tansiyonda 1.3 mmHg’lik bir düşme sağladığı bulunmuştur. Zayıflamanın yanı sıra yürüyüş gibi fiziksel egzersiz uygulanırsa kan basıncında düşme artmaktadır. Kan basıncını yükseltebilmeleri nedeniyle tansiyon hastaları iştah kesici zayıflatma haplarından kaçınmalıdır. Kilo kaybı ile tansiyon ilacı sayısı ve dozu azalabilir.