Ayaklarımız belkide sadece konusu açıldığında aklımızı gelen bütün vücudumuzu gün boyu bir kere bile söylenmeden ayakta tutan yegane denge mekanizmamızdır. Bütün vücudumuzu taşıyan ve tüm dengeyi sağlayan ayaklarımıza ne kadar bakıyoruz.
Ayak sağlığı herşeyden önce gelmeli. Ayaklarımız özellikle ayakkabı seçerken çok titiz ve dikkatli davranmalıyız.
Ayaklarımız zaten gün boyu yükü taşıdığı için geceleri şişmeye başlarla bizler fark etmesek bile ayaklarımız geceleri şişerler ve sabaha karşı bu şişlik gider. Ayaklarımızı her gün bol sabunlu su ile yıkmaya özen gösterelim. Ayak terleyip bakterin oluşumunu en fazla olduğu bölgedir. Bütün gün havasız ayakkabı içinde ezişip büzüşen ayaklarımızı akşamları su ile yıkamak iyi gelecektir. Çorap konusunda mümkün olduğunca 2 günden fazla çorap giymeyelim.
Ayaklarımızın rahat hava almasını sağlayacak ayakkabılar veya botlar tercih edilmelidir. Yazın terlik giymek kadar ayağı rahatlatan bir etken yoktur. Bir değer konu ayak sağlığında tırnak kesimi. Tırnak kesimi ayaklarda çok önemli bir faktördür. Tırnaklarımızı düz ve küt bir şekilde kesmeliyiz ve yanları törpülenmelidir. Bu şekilde tırnağın ayağımıza batması önlenmiş olur. Kullanılan tırnak makaslarının en az 4 -5 ayda bir yenilenmesi gerekir. Tırnak kesilme işlemi yapılırken yanlışlıkla kanatılan tırnak, tırnak makası ile temas ettiğinde ortaya mikrobik büyük sorunlar çıkabilir ve tırnak batmaları çok sık rastlanır, bu tür olaylarda kişinin ayakta durmasında güçlük yaşamasına ve denge kaybına bununla birlikte çok fazla canının yanmasına neden olur.
Ayaklarımıza binen bütün yük tabanlarımızda toplanır. Nasır hastalığının başlangıcıda vücuttaki ya fazla kilolarımızdır yada ayaklarımıza iyi bakılamamasından ötürü oluşan bakteriler sonucu tabandaki derinin kuruması, canlılığını yitirmesi ve eski canlılığını kaybetmesidir. Tabanlarımıza topuk boyu olacak şekilde geceleri masaj yaptığımızda tüm sıkışan sinirlerin gevşetilerek rahatlatılması kişinin başı ağrıyorsa eğer baş ağrısının geçmesinede neden olacaktır.