KATARAKT AMELİYATI NE ZAMAN YAPILIR
Göze gelen görüntünün görme merkezine odaklanabilmesi için gözün önündeki korneada ve göz bebeğinin gerisindeki mercekte kırılması gerekir. Normalde bu yapılar saydam ve pürüzsüzdür. Göz merceğinin saydamlığının bozulmasına katarakt denir. Hastalık genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı ilaçların sık kullanım, diyabet, göze gelen darbeler ya da göz içi hastalıklar da katarakt oluşumuna zemin hazırlar. Doğuştan ortaya çıkan kataraktlar ise en nadir görülenidir Hastalığın görmeyi engellediği düşünülürse hemen ameliyat edilir.
GÖRMEYİ ENGELLİYORSA
Hastanın görmesi gündelik işlerini yapmasını engelleyecek kadar azaldığında veya doktor önerdiği zaman ameliyat edilir. Bunun için, kataraktın iyece ilerlemiş olmasına gerek yok. Görme azlığının sosyal hayatı etkilemesi katarakt ameliyatı için yeterlidir. Ameliyat sırasında göz için mercek yerleştirilir Günümüzde lens ve ilaç teknolojisi ilerledikçe göz içi lensine bağlı problemler çok seyrek gözleniyor. Gözün merceğe karşı reaksiyon oluşturması ise ancak nadiren ağır romatizma ve lens üretim hatalarında ortaya çıkabiliyor. Ama merceğin pozisyonunun değişmesi, göz içi dokulara teması ve numara problemleri yüzünden hekim göz içi lensi değiştirmeyi uygun görebilir.
GARANTİ VERİLEMEZ
Katarakt ameliyatı saydamlığı bozulan merceğin boşaltılarak içine suru lens konması işlemidir. Bu yüzden sadece katarakta bağlı olan görme azlığını düzeltir. Katarakta bağlı olmayan görme azlıkları (göz tembelliği gibi) katarakt ameliyatından sonra da düzelemeyecektir.Öte yandan, hiçbir göz ameliyatı için garanti vermek doğru değil.Ameliyat sırasında ve sonrasında çok nadirde olsa çeşitti komplikasyonlar gelişebilir. Bu yüzden operasyonların çok steril ortamlarda ve uzman ellerde yapılması şart.