Koroner Kalp Hastalığı Nedir?
Kalbin yüzeyindeki damarlar kalp kaslarına kan taşıyan koroner atardamarlardır. Zamanla bu atardamarların içinde lipit birikir ve bunların sertleşmesine, daralmasına ve içinden geçen kan miktarının azalmasına yol açar. Ateroskleroz denen bu durum halk arasında “
damar sertleşmesi” olarak bilinir. İskemi (geçici kansızlık) kalp kasını işlemesi için gerekli oksijen ve besleyicilerden yoksun bırakır. Daralmış atardamarlar içinde bazen oluşan kan pıhtıları kan akışını tümüyle durdurur.
Kalp Yeteri Kadar Kan Alamazsa Ne Olur?
Vücuttaki atardamarların daralması yüksek tansiyon yol açar.Kalbin daha fazla kan pompalamak için daha fazla çalışması gerekir.Koroner kalp hastalığının öteki ciddi sonuçları arasında anjin ve miyokart enfarktüsü (kalp krizi) yer alır.Anjinin belirtileri arasında genellikle göğüste hissedilen ağrı ve yanma hissi, basınç veya çarpıntılar da eşlik edebilir.Ağrı omuzlarda veya kollardaymış gibi gelebilir.Birkaç dakika süren belirtiler genellikle dinlenme veya nitrogliserin gibi laçlarla hafifler.Ancak bazen hiç belirti olmayabilir; buna sessiz iskemi denir.Özellikle istirahat halinyken meydana gelen anjin gittikçe şiddetlenebilir veya daha uzun sürebilir ve bu gelecekteki daha ciddi bir
kalp krizinin uyarısıdır.
Kalp krizi genellikle lipit veya kan pıhtısının arteri tümüyle tıkaması sonucu oluşur.Kan tedarikinin aniden durması kalp kasında ciddi, çoğu kez de sürekli veya ölümcül tahribata yol açar.Kalp krizleri genelikle hiçbir uyarı veya belirti görülmeden meydana gelir.Otuz dakika veya daha fazla süren ağrı dayanılmaz olabilir ve istirahat etmeden ya da nitrogliserin almadan geçmez.
Koroner Kalp Hastalığı Önlenebilir mi?
Koroner kalp hastalığının ileri yaş, erkek olmak veya ailede kalp hastalığının bulunması gibi bazı risk faktörleri sizin kontrolünüz altında değildir.Ancak yaşam tarzını değiştirmek anjini kontrol altına almak ve kalp krizini ya da kalp krizinin tekrarlamasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Sigarayı Bırakın. Kalbiniz hastaysa, sigarayı bırakmak çok önemlidir.Doktorunuzla birlikte sizin için en uygun stratejiyi belirleyin.
Yediklerinize Dikkat Edin. Atardamardaki yağlı birikintiler kolesterol içerir.Yediklerinizde doymuş yağ ve kolesterol miktarını azaltmanız lipid oluşumunu asgariye indirir.Tuzu azaltmak da arterdeki sertleşmeyi azaltabilir.
Kilo Verin. Vücut ağırlığı ortalama kilosunun %30 üzerinde olanlarda koroner kalp hastalığı riski büyüktür.Uygun bir beslenme programıyla kilo vermek ve egzersiz yapmak kalbinizin üzerindeki yükü hafifletir.
Egzersiz Yapın. Hareketsizlik koroner kalp hastalığı açısından büyük bir risk faktörüdür.Yaşınız ne olursa olsun, egzersiz yapmak atardamar sertleşmesi ve koroner kalp hastalığı tehlikesini azaltır.Kilo verme veya egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla konuşun.
Tansiyonunuzu Düşük Tutun. Yukarıdaki stratejiler aynı zamanda tansiyonu düşürmeye yardım eder; bu da koroner kalp hastalığı riskini azaltır.Buna ilaveten doktorunuz tansiyon düşürücü bir ilaç yazabilir.
Şeker Hastalığını Gözleyin. Şeker hastasıysanız, diyet, egzersiz ve kilo vermek kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardım eder.İlaçlar da gerekli olabilir.
Kendinizi Eğitin.
Kalp krizinin belirtileri şunlardır:
.Göğüste 2 dakikadan uzun süren baskı, doluluk, sıkışma veya ağrı
.Omuza, kollara veya boyna yayılan ağrı.
.Baş dönmesi, yorgunluk, terleme, mide bulantısı veya nefes darlığı.
Koroner Kalp Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Anjinin tedavisindeki ilk seçenek genellikle ilaçtır.İlaçlar arterlerdeki kan akışını iyileştirir veya kalbin aşırı çalışmasını önler.Nitrogliserin, beta-blokerler, kalsiyum kanal blokerleri gibi atardamar spazmı riskini azaltan ve düzensiz kalp atışlarını kontrol eden seçenekler vardır.Aspirin kan pıhtılaşmasını önleyebilir; bu amaçla aspirin almadan önce doktorunuzla konuşun.E vitamininin de bazı yararları olabilir, ancak bunlar kanıtlanmamıştır.Kalp krizi meydana geldiğinde kan pıhtılarını hızla çözmek için trombolitik ilaçlar verilir.Ameliyat hem kalp krizi tedavisinde hem de anjin ve kalp krizini önlemek için kullanılan bir seçenektir.
Anjiyoplasti lipit tabakasını düzleştirmek için atardamarın içine bir sonda sokularak atardamarın genişletilmesine veya özel bir kazıma aletiyle lipidin kesilmesine dayanan bir tekniktir.Bir başka yöntem de vücudun herhangi bir yerinden alınan toplardamarın koroner atardamara dikilerek bloke olmuş bölgenin pas geçilmesidir (baypas işlemi).