Birçok insan gibi sizde de, hayatınız boyunca en az bir kez
bel ağrısı gelişebilir. Çoğu zaman bel ağrısının esas sebebi saptanamaz. Bel ağrısının en yaygın sebebi kas-iskelet sistemi kaynaklı ve çoğu mekanik bel ağrısıdır.
Öne eğilme, dönme, yerden bir şeyi kaldırma, uzun süre ayakta durma, yürüme gibi günlük aktivitelerle ağrının şiddeti artabilir. Günlük zorlayıcı aktivitelerin de etkisiyle birçok insanda mekanik bel ağrısı oluşmaktadr. Kas-iskelet sistem kaynaklı bozukluklarda ağnmn kaynağı omurgayı destekleyen kas, tendon ve ligamanlardır. Bu rahatsızlık toplumda yaygın olarak “belde zorlanma / incinme” diye bilinir. Aynca dejeneratif disk hastalığı bel fıtığı, disk kayması, omurlarda kayma, omurga kanatanda daralma/ dar kanaldır.
Omurganın kireçlenmesi de sık görülen
bel ağnsı sebeplerindendir. Bel ağrısına ayma travma, tümör/kanser, infeksiyon, doğumsal bozukluklar, kalıtsal hastalıklar, kas ve sinir kaynaklı ve psikojenik rahatsızlıklar da neden olabilir. Aynca başka bölgedeki bir problem bel ağrısı şeklinde kendini gösterebilir.
Genellikle bel ağrılannın % 60′ı 1 haftada, % 90′ı 6 haftada ve % 95′i 12 haftada sona erer. % 98′den fazlası ise 1 yıl içinde tamamen geçer. Bel ağrısı olan hastaların çoğunun cerrahi girişime ihtiyacı yoktur.
Ağnlı bölgeye günde 2-3 kez
sıcak veya soğuk uygulama yapabilirsiniz. Oturmak zorundaysanız 30 dk. aşmayacak şekilde oturmaya, hekim tarafından önerilmiş bel korseniz varsa ayağa kalkınca 3-4 gün korsenizi kullanmaya ve hiçbir şekilde ağırlık kaldırmamaya özen gösteriniz. Yatağınız omurgayı zorlayacak kadar sert, içe çökecek kadar yumuşak olmamalıdır.