Belin normal işlevini sağlıklı olarak sürdürebilmesi günlük hayattaki hemen hemen tüm hareketlerimiz için çok önemlidir. Bel ağrısı başladığında çalışma kapasitesi düşer, yaşam kalitesi bozulur. Erişkinlerde iş gücü kaybının en önemli sebeplerinden biri bel ağrısıdır. Bel ağrısı, tüm dünya nüfusunun yüzde 80′inde, hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir.
Bel ağrısının görülme sıklığı insanın yaşı ile de yakından ilgilidir. En sık 45-54 yaş grubunda görülür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. Burada etken kadınların yapısından ve daha duyarlı oluşlarındandır. Bel ağrısında uğraşılan meslekler risk faktörleridir. Ağır, bedensel kuvvet gerektiren mesleklerde uzun süreli oturanlarda ve devamlı araç kullananlarda da bel ağrısına sık rastlanır.
Peki bel ağrısından korunmak için neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz?
1- Ağır bir eşyayı ya da yükü kaldırmak için kendinizi zorlamayınız. Hafif dahi olsa yerden bir cismi alırken dizlerinizi kırınız ve çömelerek alınız.
2-Oturur pozisyonda, ayakla durmaya göre bele daha fazla yük biner. Bu yüzden sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda olmaya gayret ediniz. Özellikle ağrınız varsa belinizi destekleyerek oturmak çok yararlı olacaktır.
3-Devamlı oturarak ve bilgisayar karşısında sabit pozisyonda çalıştığınız bir mesleğiniz varsa
bel rahatsızlıkları yaşama riskiniz daha fazladır. Aynı pozisyonda uzun süre kalmamaya özen gösterin ve sık sık ofis içinde yapılabilecek küçük egzersizler yapınız.
4-Günlük ev işleri sırasında da belinizi zorlamamaya ve mümkün olduğu kadar dik pozisyonda kullanmaya gayret gösteriniz. Mesela elektrikli süpürgeyle veya paspasla yerleri temizlerken öne doğru eğilmeyiniz. Ütü yaparken tek ayağınızın altına 15-20 cm. yükseklikte bir cisim koyarak hafifçe yükseltiniz, belinizin rahatladığını göreceksiniz.
5-
Bel ağrısından korunmanın en güzel yollarından biri sağlıklı iken düzenli olarak spor yapmaktır. Yüzme, vücut ağırlığımız belimizi zorlamadan yapabileceğimiz en faydalı sporlardan biridir. Ayrıca pilates, yoga, yürüyüş gibi aktiviteler ile de bel ve sırt çevresi kaslarımızı kuvvetlendirebiliriz. Spor veya egzersiz yaparken ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçınınız.
6-Bir defa bel rahatsızlığı geçirmiş ve iyileşmişseniz, uzman doktorun size vereceği egzersizleri aksatmadan yapınız.
7-Eğer kilonuz fazla ise vücut yapınıza ve sağlık durumunuza en uygun diyeti belirlemek ve kilo verebilmek için mutlaka bir diyetisyenden destek alınız. Vücut ağırlığınız ne kadar fazla olursa ayakta dururken ve otururken belinize binen yük ve buna bağlı zorlanma o kadar fazla olacaktır.
8-Doktorunuz tarafından önerilmediği sürece
bel korsesi kullanmayınız. Bu tip korseler bel kaslarının görevlerini üstlenerek kasların uzun vadede tembelleşmesine yol açar. Doktorunuz gerekli gördüğü durumlarda kısa süreli ve size uygun korseyi önerecektir.
9-Çok uzun ve ince topuklu veya tamamen düz ayakkabılar tercih etmeyiniz. Bu tip ayakkabılarla uzun süre ayakta kalmak belinizi gereğinden fazla zorlayarak ağrılara sebep olabilir.
10-Uyurken daha çok
yan veya sırtüstü pozisyonda yatmaya çalışınız. Yüzüstü yatmayınız. Yatağınızın sert ve ortopedik olmasına özen gösteriniz.
11-Yataktan kalkarken önce tam yan dönünüz, daha sonra ellerinizle yandan destek olarak oturur pozisyona geçiniz ve öyle kalkınız.
Beliniz ağrısı özellikle de
ayaklarınıza, bacaklarınıza vurmaya başlıyorsa vakit geçirmeden bir uzman doktora başvurunuz. Bu durum hastalığın ne olduğu bilinmeden yapılan bilinçsiz müdahalelerle hastalığınızın daha da kötü bir hale gelmesine sebep olabilir. Maalesef ülkemizde bel ağrısı ile ilgili bilinçsiz müdahaleler yapan yetkisiz ve cahil insanlar mevcuttur. Bu kişiler hastalığı bilmeden yaptıkları müdahale ile basit bir fizik tedavi ile düzelebilecek bir rahatsızlığı ameliyatlık seviyelere getirebilmekte ve hastayı çok ciddi risklere sokabilmektedir. Tüm hastalıklarda, rahatsızlıklarda olduğu gibi bel ağrısında da öncelikli olarak doktorunuza danışınız.