Burun tıkanıklığı zaman zaman herkesin karşılaştığı sıkıntı veren bir sağlık problemidir. Burun tıkanıklığı daha çok bahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkar. Bazen kısa süreli, bazen de uzun sürelidir burun tıkanması.
Burun tıkanıklığının bir çok sebebi vardır. Bu sebeplerin başında nezle, grip, üşütme ve alerjiler gelir. Solunum yollarının başladığı yer olan
burnumuzun ilk ve önemli görevi dakikada 12-15 soluk almak, alınan soluğu filtreden geçirip, temizleyip, süzmek, ısıtmak ve nemlendirmektir.
Burun tıkanıklığı burnun ve solunum sisteminin çalışma düzenini bozduğu için rahatsızlık verir. Solup alıp-vermek güçleşir.
“Burnu tıkanan kişinin çareyi hemen burun damlalarında ve spreylerde araması sakıncalıdır.” Basit tıkanıklıklarda başa bir havlu alıp, bir kapta kaynayan suyun buharını solumaya çalışmak tıkanan burnun açılmasını sağlar,
burun tıkanıklığına iyi gelir. İnatçı ve uzun süren tıkanıklıklarda kulak-burun-boğaz doktoru tıkalı burnu kolayca açar.
Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan damla ve spreyler çoğu zaman burun tıkanıklığını artırır. Özellikle reçetesiz satılan ilaçlardan kaçınmak gerekir.
Burun tıkanıklığının diğer nedenleri, olumsuz etkileri
Burun tıkanıklıklarının diğer bir nedeni burun yapısındaki sorunlardır. Bu sorunlar doğuştan gelebileceği gibi sonradan burnun aldığı darbeler sonucu da ortaya çıkabilir.
Burun tıkanıklıklarının çoğunda
burun kemiği yapısı önemli rol oynar. Burun kemiği (septum) bazı insanlarda eğridir ve tıkanıklığa yol açar. Kimi zaman çarpmalar, düşmeler ve buruna alma darbeler burun kemiğinin iyice eğrilmesine ve soluk yolunun daralmasına neden olur. Böyle durumlarda hem soluk alma güçleşir, hem de burun sık sık tıkanır. Burun, kanamalara ve sinüzite yatkın hale gelir. Yapılacak iş
septoplasti ameliyatı ile burun kemiğini düzeltmektir.
Burun etinin şişmesi, burun polipleri ve tümörler de burun tıkanıklığının diğer nedenleri olabilir. Çözüm ameliyatla sağlanır.
Anne ve babalar doğuştan itibaren çocuklarının rahat soluk alıp-almadıklarını izlemelidir. Rahat soluk alamayan çocuklar genellikle ağızları açık uyur. Koşup-oynarken ağızlarından nefes alırlar. Bu durum uzun sürüyorsa hemen bir kulak-burun-boğaz doktoruna başvurmak gerekir.