Prostat Nedir?
Erkek sağlığının önemli rahatsızlıklarındandır prostat.
Prostat rektumun önünde, mesanenin altında bulunur ve bir çilek büyüklüğündedir.
Prostat görevi idrarı boşaltmak olan urteta tarafından tamamıyla çevrelenmektedir. Erkeklerde semen sıvısının geniş bir bölümünü meydana getiren seks dokusudur. Erkeklerin üremeleriyle de yakından ilişkilidir. Tıpkı vücudun diğer organlarında olduğu gibi yaş ilerledikçe o da gelişir ve büyür. Erkeklerde ancak ileri yaşlarda kendini göstermeye başlayan prostatın her türü rahatlıkla tedavi edilebilir. Fakat elbette erken tanı oldukça önemli olduğu için orta yaşın üzerindeki her erkeğin rutin olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Elle muayene olabilmektedir fakat en net yanıt biyopsi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Prostatın genel belirtileri şunlardır
• Geceleri ve gündüzleri sürekli ve kısa aralıklarla tuvalete gitmek.
• Kolay kolay idrar tutamamak.
• İdrarda güç anlar yaşamak, acı duymak.
• İdrarın tamamlanmasına rağmen hala idrar yapma isteği duymak.
Prostatit:
Prostat dokusu infeksiyonudur. Her erkeğin yaşabileceği bir hastalıktır. En sık rastlanan bulguları ise şu şekilde sıralayabiliriz.
• Cinsel birleşmenin ardından yaşanan boşalmada rahatsızlık.
• İdrar sırasında sancılanma, yanma hissi duyulması ve zorlanma.
• Mesanede basınç oluşumu hissedilmesi.
• Karında sancı olması (özellikle alt bölgede) ve basınç hissi.
Prostat Kanseri: Kanser oluşumu biyopsi sonucu ortaya çıkmaktadır. Genç insanlarda görülme olasılığı oldukça az olup genellikle orta yaşın üzerindeki insanlarda görülür. Ancak biyopsinin ardından ortaya çıkan kanser bir çok insanın bunu fark etmesini önlemektedir. ilk aşamada kanser prostatta oldukça küçük olduğundan fiziki tetkik sonucu anlaşılmaz. Bir süre geçmesinin ardından fiziki tetkik ve ultrason sonucu ortaya çıkabilir, bu kısa süre zarfında kanser diğer bölgelere yayılmamaktadır. Henüz kanser tespiti yapılmamış ve tedaviye başlanmamış ise kanser diğer bölgelere yayılır. Çok ciddi boyutlara varılmadan tedaviye başlanmalıdır.
Prostat Büyümesi: Prostat bezinin büyümesidir. Bu oluşum sırasında hasta idrarda oldukça acı duyar. Orta yaşın üstündeki erkeklerin idrar yapmakta zorlanmasının nedeni büyük çoğunlukla bundan kaynaklanmaktadır. En sık uygulanan tedavi yöntemi açık prostat operasyonudur. Ayrıca kapalı prostat operasyonları da uygulanmaktadır. Fakat operasyon prostatın büyük olması halinde gerçekleşmektedir. Küçük
prostatlar için ilaçlı tedavi yöntemleri denenir.