Ebeveynler, diş hekimine gitmenin cezalandırma anlamına gelmediğini ve ağrı duymayacağını çocuklara söylemelidir. 7-12 yaş arası daimi dişlerin sürmesi ve süt dişlerinin düşmesi sürecidir. Deride problemsiz daimi dişler için en önemli bulgu, süt dişlerinin sağlıklı olmasıdır. Ebeveynlerin gözden kaçırdığı çok önemli bir nokta ise altı yaşlarında çenenin en arka bölgesinden sağlı sollu toplam dört adet daimi diş sürer. Bu dişler anne ve babalar tarafından süt dişi olarak algılanır. Ancak bu dişler süt dişlerinin yerine çıkmayan daimi dişlerdir.
Altı yaş dişi olarak adlandırılan bu dört diş daha sonra çıkacak dişlerin düzgün olarak sürmesi için kilit görevi yapar.
Dişlerde çürüğün ilk başladığı yer fissur dediğimiz dişin çiğneyici yüzeyindeki girintili bölgelerdir. Diş hekiminin çocuk dişlerindeki bu bölgeleri özel maddelerle kaplamasına ‘fissur örtülmesi’ denir. 20-25 dakika kadar kısa bir sürede dişlere flor ve fissur örtücü uygulayarak, çürüğe olan yatkınlığı azaltıp, direnci artırmak mümkündür. Bu tedavi yöntemi artık koruyucu diş hekimliğinde yerini almıştır.
Çocuklara 2.5-3 yaşından itibaren
diş fırçalama alışkanlığı mutlaka verilmelidir. Diş fırçalama bir oyuna dönüştürülerek, eğlenceli hale de getirilebilir. Gerekirse anne gece yatmadan önce çocuğun dişini kendisi firçalamalıdır. Batı ülkelerinde çocuk dişlerinin ebeveynler tarafından fırçalanması çok yaygındır.
Bebeklerin ilk dört-beş ay anne sütü ile beslenmeleri ağız dokularının ve yüz kaslarının normal gelişimini sağlayacaktır. Anne sütü yetersizse fizyolojik başlıklı biberon ve emzikler kullanılabilir. Emziğe 2 yaşına dek izin verilebilir.