Sağlıklı, canlı
pürüzsüz ve ışıltılı bir
cilde sahip olabilmek hepimizin isteğidir. Öncelikle cildinizi iyi tanıyıp, uygun kozmetik ürünleri kullanarak ve gerekli aralıklarla uzmanlar tarafından yapılacak yoğun bakımlar sayesinde, cildinize gereken ışıltıyı kazandırabilirsiniz. Bunun için evde her gün düzenli olarak yapılması gereken temizlik ilk koşuldur. Ardından ihtiyaç duyulan kozmetik ürünleri kullanılması gerekir. Ayda bir veya iki kez
cilde göre güzellik merkezlerinde 2 saatinizi ayırarak ön ve yoğun temizliğin ardından uygulanacak vitamin ampulleri ve maskeler bakımınızı tamamlar.
Güzellik ve bakımla ilgili bilgileri, Glori Güzellik Merkezi’nden Betül Bektaş anlatıyor.
Normal şartlar altında, 25 yaşından itibaren kozmetik ürünleri kullanımına başlanır. Ancak günümüzde stres, hava kirliliği, psikolojik bozukluklar, güneş ışınları, hormonlu gıdalar, özel bazı ilaç kullanımları, cildin yaşını olumsuz yönde etkilediğinden, kozmetik ürünlere başlama yaşı cilt tipine uygun ürün kullanımıyla 20’li yaşlara kadar inmiştir.
Cilt fonksiyonları normalde 35 – 40 yaşları arasında yüzde 40 arasında azalır. Ciltte mimiklerle ortaya çıkan
kırışıklıklar, ifade çizgileri yerleşmeye başlar. Kozmetik kür bakımları bu noktada devreye girer. Ancak; yorgunluk, stres ve UV ışınlarından dolayı enerji kaybına uğramış
ciltlerde kısa süreli
bakım kürleri uygulanabilir.
Güzellik salonuna gelen kişilere cildiyle ilgili
sivilce ve akne probleminin kaynağı sorulur. Genelde bu gibi durumlarda mutlaka dermatolog gözetimi altında bakım yapılır. Doktorun onayladığı durumlarda dışarıdan müdahaleyle cilt bakımı yapılır.
Salonlarda uygulanan rutin problemsiz
cilt bakımlarının sıralaması şöyle: Süt – tonikle ön temizliğin ardından peeling ürünleriyle derin temizlik yapılır. Gözeneklerin açılması için 15 dakikalık buhar banyosundan sonra,
cilt siyah noktalarından arındırılır. Ardından ihtiyaca göre ampuller, serumlar tatbik edilir. Maskenin akabinde bitiriş ürünü uygulanır.
Yeni oluşmuş yüzeysel güneş lekeleri kozmetik ürünler yardımıyla bakıma alınabilir. Ancak derin yara, yanık, sivilce, akne izleri doktor nezaretinde değişik soyma yöntemleri veya doktorun ön gördüğü tedavi şekliyle yapılır.
Cildin yağ oranı, su oranı, gözeneklerin durumu, hassasiyeti gibi dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Kendi cilt tipinizi tanımak, uygun bakım ve kozmetik ürünleri kullanmak istiyorsanız, diplomalı bir uzman veya dermatolog yardımı alabilirsiniz.
Gün boyunca maruz kaldığı dış etkenler (hava kirliliği, sigara dumanı, ısı vs.) cildi etkilediğinden üzerindeki kirin temizlenmesi önemli bir bakımdır.
Günümüzde hava kirliliği, merkezi ısınma sistemleri, sigara, alkol, stres, hormonlu gıdalar, UV ışınları vb. gibi durumlar cildi olumsuz etkiler. Doğal maskeler hiç bir katkı maddesi içermediklerinden, bazı durumlarda yetersiz kalabilirler. Bu gibi durumlarda haftanın belirli günleri yapılacak doğal maskelerin yanında kozmetik ürün kullanımı gerekebilir.
Cildin ihtiyacına göre çeşitli kozmetik ürünler formüle edilmiştir. Lipozom içerikli, enerji bakımlı, oksijen bakımlı, anti stres gibi bakım ürünlerini bulabilirsiniz. Cilt tarafından emilebilen, tabaka şeklinde cilt yüzeyinde kalmayan, cildin bünyesindeki suyu koruyabilen kozmetik ürünlerini tercih edilmesinde fayda vardır. Sabah saatlerinde uygulanan nemlendirici, akşam saatlerine kadar cilde yumuşaklık sağlıyor ve cilde gerginlik hissi uyandırmıyorsa, yeterli bir kozmetik ürün olabilir.
Maskeler: Bir haftalık normal bakım etkisini 15 dakika gibi kısa bir sürede cilde veren kozmetik ürünlerdir.
Serumlar: Cildin ihtiyacı olan yoğun bakımı daha kısa sürelerde verebilen ürünlerdir.
Ampüller: Ciltte var olan ancak yavaşlamış fonksiyonların kozmetik bakım ürünleridir.
Nemlendiriciler: Cildin ihtiyacı olan neme ve ekstra kozmetik içeriğine bağlı bakım ürünleridir.
Gece kremleri: Cilt gece saatlerinde kozmetik ürünlerinin bakımına en çok ihtiyaç duyulan zamandır. Cildin ihtiyaç duyduğu yağı kozmetik ürünlerle bakıma alırız.
Temizleme ürünleri: Cilt üzerinde dış etkenlerden oluşan kiri temizlemede kullanılır. Cilt tipine uygun alternatifli ürünler bulunabilir: Süt – krem, jel, sabun gibi.