Besinlerde bulunan çeşitli maddeler, vitamin ve mineraller; birçok hastalığa karşı koruyucu ve iyileştirici özelliktedir. Sağlık üzerine olumlu etkileri olan besinleri mutfağınızdan eksik etmeyerek; ilaç etkisi yaratma güçlerinden yararlanabilirsiniz.
İşte sağlık yaşam için faydalarından yararlanabileceğiniz besin değeri yüksek olan besinler:
Elma: içerisindeki “quarcetin” adlı madde kansere karşı koruyucudur. Suda çözünür liflerden olan pektin içeriği sayesinde kolesterol, kan yağları ve kan şekeri üzerine olumlu etkileri vardır. Taze elma C vitamini açısından zengindir. Demir ve folatın emilimine yardımcı olur.
Enginar: Kalp sağlığına, romatizma, artrit, gut hastalığı ve karaciğer hastalıklarına karşı olumlu etkileri bulunan enginar, yiyeceklerin sindirimine de yardımcı olur. Folik asit ve potasyumdan zengindir.
Kereviz: Güçlü bir idrar söktürücüdür. kanı ve idrar yollarını temizler, sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır, cilt sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır.
Brokoli: Kansere ve immün sistem hastalıklarına karşı koruyucudur, içeriğinde yüksek miktarda beta- karoten, C vitamini, kalsiyum, potasyum, folat ve lif bulunur. Fitobesin içeriği ile kalp hastalıkları ve diyabete karşı da önleyici özelliğe sahiptir.
Somon Balığı: Doymuş yağ asidi ve kolesterol içeriği düşük olan somon iyi bir protein kaynağıdır. Kalp krizi riskini azaltıcı etkisi olan omega-3 yağ asitlerinin en zengin kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri trigliserit düzeyini düşürürken damar plaklarının oluşma riskini azaltır, kan basıncını düşürür, inme ve felç riskine karşı da koruyucudur.
Ispanak: A ve C vitaminleri ve folattan zengindir. Ayrıca B6, riboflavin, kalsiyum ve magnezyum içeriği de yüksek olan ıspanak, bağışıklık sistemini artırabileceği gibi cilt ve saç sağlığı için de gereklidir.
Domates: Domateste en güçlü antioksidan olan likopen bulunmaktadır. Bu maddenin, kalp hastalıkları
ve kanser (özellikle prostat ve meme kanseri) riskinin azaltılması üzerinde olumlu etkileri bulunur.
Nar: Yapılan araştırmalarda bir yıl boyunca günde bir bardak nar suyu tüketilmesinin kan basıncını ve LDL kolesterolünü düşürdüğü öne sürülmektedir.
Nar; antioksidan özelliğe sahip polifenol, tanin ve antosiyaninler yönünden zengindir.
Tam Tahıllar: B vitamini, E vitamini, magnezyum, demir ve lif açısından zengindir. Kolesterol düzeyini ve kan basıncını düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltır. Diyabetli olan kişilerde kan şekerini düzenler. Ayrıca tam tahıllar, birçok kanser riskine karşı da koruyucudur.
Brüksel Lahanası: A, C, E vitaminleri ile potasyum ve demir gibi mineralleri içerir. Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucudur. Tansiyonu dengeler.
Kırmızı Pancar: Folik asit, demir, potasyum, magnezyumdan zengin olan pancar, kan yapımını destekler. Ayrıca içeriğinde kansere karşı koruyucu maddeler yüksek oranda mevcuttur.
Sarımsak, Soğan: A ve C vitaminlerini içerdiği gibi doğal antibiyotik özellikleri de vardır. Soğangiller içerdikleri allicin ve sülfitler sayesinde bağışıklığı arttırıcı özelliğe sahiptir ve antioksidan gibi de etki göstermektedir. Günde yarım-bir diş sarımsak yeterli olabilir.
Maydanoz: Maydanoz doğal bir demir deposudur. Detoks etkiye sahiptir. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum. A ve C vitamini vardır. Kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı koruyucudur.