Meme kanseri nedir?
Yaşamı boyunca kadın memesinde bir sertlik fark etmesi ya da ağrı gelişmesi sık rastlanan bir durumdur. Sertliklerin, kitlelerin ve değişikliklerin tamamı kanser değildir. Kanser dahi olsa meme kanseri en kolay tedavi edilen ve erken teşhis edilebilen bir kanser türüdür.
Meme süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, yukarıda tanımlandığı şekilde kontrol dişi olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya başlamalarına
meme kanseri denir.
Meme kanserinde risk faktörleri nelerdir?
Bazı özellikleri taşıyan kadınlarda, meme kanserinin daha sık görüldüğünü biliyoruz. Bu faktörleri taşıyan herkesin meme kanseri olacağı söylenemez. Ama meme kanserine yakalanma olasılıklarının daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu nedenle risk faktörü taşımayan kişilerde olağan kontrollerini yaptırmalıdırlar.
Meme kanserine yakalanma riskini artıran faktörler arasında ileri yaş en önemi faktördür. Elli yaş üzerindeki kadınlarda meme kanseri görülme riski elli yaş altındaki kadınlara göre dört kat daha fazladır. Ailede meme kanserine yakalanmış yakınları olan kadınların meme kanserine yakalanma riski diğer kadınlara göre 2-5 kat daha fazladır. Bu kadınlar daha sık ve daha dikkatli izlenmelidir. Meme kanseri genetik danışmanlığının yapıldığı kliniklere başvurarak risklerini hesap ettirmelidirler.
Daha önce memede biopsi yapılmış ve iyi huylu tümör saptanmış olabilir. Bazı kanser olmayan iyi huylu tümörlerin bulunması, kanser gelişme riskini değişik oranlarda arttırabilmektedır. İyi huylu tümörün meme kanseri gelişme oranı normal kadınlara göre daha fazladır.
Sosyo ekonomik seviyesi yüksek olan kadınlarda meme kanserinin görülme oranı daha fazladır.İyi beslenme neticesinde daha erken gelişmekte ve erken yaşta adet görmektedir. Eğitim ve iş nedeni ile daha geç evlenmekte ve daha geç çocuk sahibi olmaktadırlar. Doğum kontrol haplarınında, farklı görüşler olmasına rağmen hafif bir risk artışı sağladığı ileri sürülmektedir.
Alkol alan kadınlarda risk nispeten artmaktadır. Sigaranın kesin bir etkisi gösterilmemiştir.Şişmanlık ve yağlı beslenme meme kanserine yakalanma riskini artırmaktadır.Yoğun egzersiz ve jimnastik yapan kadınlarda meme kanseri riski azalmaktadır. Sebze ve meyveden zengin beslenme ve ağır yiyeceklerden uzak durmanız tavsiye edilir.