Apandisit nedir; Apendix veya daha bilinen şekliyle
apandis doğuştan varolan, kalın barsağın başlangıç kısmından kaynaklanan 5-6 cm boyunda ve 2-3 mm çapında kör bir barsak parçasıdır. Görevi tam olarak bilinmemekte ama hayatın ilk yıllarında barsakların defans mekanizmasını düzenlediği kabul edilmektedir. Bu organın iltihaplanması ise hemen herkes tarafından bilinen
apandisit hastalığına sebep olmaktadır.
Apandisit genellikle 3 yaşından sonra görülmeye başlar. Tüm yaş gruplarında rastlanmasına rağmen, 35 yaşından sonra görülme sıklığı azalmaktadır.
Apandisit belirtileri; kişiden kişiye değişmekle birlikte, karın ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, büyük tuvalet yapma isteği ve ateş olarak sıralanabilir. Apandisit ağrısı genellikle müphem yani belirsiz bir
karın ağrısı ve mide ağrısı olarak başlayabilir, sırt, bel, kasık ve bacağa vurabilir ve sonuçta, ağrı, karın bölgesinin sağ alt kadranında toplanır. Hasta genellikle hareketler ve sarsılmalarla ağrısının arttığını ifade eder. Bu şikayetlerin hepsinin aynı zamanda veya tek bir hastada var olması şart değildir. Bu aşamada hastanın tedavi edilmemesi durumunda iltihap ile dolmuş apendis sonunda delinir ve iltihap karın boşluğunun içine yayılır. Hasta bunu ağrının geçmesi ve genel durumunda rahatlama olarak algılar ancak yaklaşık 6 saat sonra karın zarlarına yerleşen iltihaba bağlı ateş ve karın ağrısı tekrar ortaya çıkar ve artık bu aşamadan sonra sağlık durumunda ciddi bir tehlike gündeme gelir.
Akut apandisitin tedavisi her zaman cerrahidir ve erken dönemde küçük ameliyat kesileriyle problemi çözmek mümkün iken patlamış bir apandisitin tedavisi genellikle daha ciddi cerrahi girişimler ve geniş çaplı açılmaları gerektirir. Normal bir
apandisit ameliyatından sonra hastanede kalış süresi genellikle bir gün iken patlamış apandisit operasyonlarından sonra bu süre ortalama 3 ile 5 güne kadar çıkabilmektedir.
Akut apandisit hastalığı mide ağrıları, barsak enfeksiyonları, ishaller, idrar yolu enfeksiyon ve taşları, bayanlarda kadınlık organlarının hastalıkları, fıtık ağrıları ve diğer bir çok karın ve kasık ağrısı yapan hastalık ile karışabilmektedir. Bu yüzden karın ağrılarında bu tanı ayırımını bir hekime bırakmak ve ağrının kesin sebebi ortaya çıkmadıkça kesinlikle ağrı kesici ve antibiyotik gibi hastalığın seyrini değiştirecek ve tanısının konulmasında gecikmelere sebep olacak ilaçların kullanılmasından kaçınılmalıdır. Yine benzer bir şekilde karın ağrılarında, ağrıyan bölgeye uzun süreli sıcak ve soğuk uygulamaları yapmanın da, geç tanı konulması veya erken delinmelere yol açabilecegini akılda tutmak gerekir.
Apandisit için dikkat etmeniz gereken konular özetle; karın ağrılarında şikayetlerin uzaması ve geçmemesi durumunda mutlaka hekim ile bağlantı kurulması, ağrı kesici ve antibiyotikler başta olmak üzere ilaç kullanılmaması ve karın bölgesine sıcak ve soğuk uygulamalardan kaçınılması gerekmektedir. Bulantı, ateş ve kusma gibi şikayetlerin de tabloya eşlik etmesi apandisit şüphesini arttırdığından bu durumda daha da hızlı davranılması uygun olur.