Ufak yeşil bir sebze olan
ıspanak vitaminler açısından oldukça zengin bir gıdadır. Birçok antioksidan, vitamin ve mineral içeren ıspanak bir bakıma güç deposudur.
Ispanak da bol miktarda A, C, E, K, B vitaminleri, magnezyum, manganez, demir, kalsiyum, potasyum, bakır, fosfor, selenyum, omega-3 yağ asitleri, folik asit ve çinko bulunur. Bunun yanı sıra ıspanaktaki kolesterol, sodyum, kalori ve yağ oranı oldukça düşüktür.
Ispanakta hangi vitaminler bulunur?
A Vitamini: Ispanakta doğrudan A vitamini bulunmaz. Ispanak beta karoten içerir ve beta karotenler vücutta A vitaminine dönüştürülür. Bu antioksidan sağlıklı gözler için oldukça gereklidir.
C Vitamini: Diğer bir antioksidan olan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaraların daha çabuk iyileşmesine katkıda bulunur. Ayrıca C vitamini ciltteki kolojen üretimini arttırarak cildinizin daha genç ve güzel görünmesini sağlar.
E Vitamini: E vitamini yağda çözülebilen bir vitamindir ve kan inceltmeye ve kan pıhtılaşmalarını önlemeye yardımcı olur.
K Vitamini: K vitamininin ana görevi kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak yaralardaki kanamaları durdurmaktır.
B Vitaminleri: B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri ıspanakta bol miktarda bulunur. Ayrıca ıspanak diğer bir B vitamini grubu üyesi olan folik asidi de içerir. B vitaminleri metabolizmanın faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Magnezyum: Magnezyum vücuttaki enzimlerin doğru işlev görmelerine yardımcı olur.
Demir: Demir bakımından oldukça zengin olan ıspanak vücut hücrelerine daha fazla oksijen taşınmasına katkıda bulunur.
Kalsiyum: Ispanak oldukça zengin bir kalsiyum kaynağı olmasına rağmen bu kalsiyumun sadece bir bölümü vücut tarafından emilebilir.
Potasyum: Potasyum vücuttaki sıvı dengesini korur ve kan kasılmalarını kontrol altında tutar. Ayrıca potasyum kalbimizin düzenli işlev görmesi için de gereklidir.
Bakır: Bakır cilt ve saçlarımızda bulunan bir koenzimdir. Bakır beyin, kan ve kemik fonksiyonlarında ufak bir rol oynar.
Fosfor: Fosfor kemik ve diş sağlığımız için oldukça önemlidir.
Çinko: Çinko hücresel metabolizma faaliyetleri için oldukça faydalıdır.