Sağlıklı gıdalar düşüncelerinizi, ruh halinizi ve duygularınızı etkiler. Doğru yiyecekler yemek tam anlamıyla mutluluk, hatta coşku ve zindelik hisleri oluşturur. Yanlış yiyecekler yemek, depresyona ve sonucunda aşırı yemeye yol açabilir. Düşünceler ve duygular -zihinsel, psikolojik, duygusal ve hatta ruhsal durumunuz- aslında vücudunuzu az ya da çok asidik ve aşırı kilolu yapar diyor Dr.Robert O.Young ve devam ediyor;
Davranışlar karmaşıktır, onları değiştirmekte öyle. Hızlı ve kesin olan bir çözümde yoktur. Ama genel olarak düşüncelerimizi ve hislerimizi anlamak ve özel olarak yiyecekleri tanımak bizi etkiler. Yaşam tarzı seçimlerimiz sadece ideal kiloya ulaşmakta değil onu korumakta da önemlidir. Yolculuğunuzda, olumlu yönde ilerlemenize yardımcı olacak bir programın yanı sıra, size yardım edecek bir tutuma da ihtiyacınız var.
Olumlu düşünün:
Vücudun dengeli sağlıkta ve aynı zamanda da sağlıklı kiloda kalması için, fiziksel dengenin yanında zihinsel, duygusal ve ruhsal dinginliği de yakalamalısınız. Düşüncelerimiz ve duygularımız, aynı fiziksel etkenler gibi, dengemizi bozabilir ve aşırı kilonun kökeni fazlalığına yol açabilir.
Negatif düşüncelere ve duygulara saplanmak sizi asitli ve aşırı kilolu bir vücuda hapsedecektir, çünkü aslında şişman düşünüyorsunuzdur. Diğer yandan, duygusal bir denge ve ruhsal bir bağlantı hissi oluşturarak, aslında kendinizi zayıf düşünebilirsiniz.
Çok temel bir seviyede, kontrol edilmeyen negatif duygular ve düşünceler, kendinizi rahatlatmak ve avutmak amacıyla genellikle sağlıksız beslenmeyi tetikler. Stresliyken ya da sinirlendiğimizde, anlık olarak iyi hissetmek için, zaman geçirmek için, mutsuz olduğunuz için veya kendimizi cezalandırmak için çok yeriz ve bu böyle gider. Ve genellikle sağlıksız yiyecekler seçeriz çünkü genel olarak olumsuz hissediyoruzdur. Açıkçası,ayrıntıları ne olursa olsun bu yemek eğlenceleri özellikle neredeyse hepsi şeker, karbonhidrat ve/veya çok fazla protein içerdiğinden vücuda fazladan iş yükler. Sonra, daha çok yağ veya daha çok sağlıksız yiyecek yüklediğimizden, düşüncelerimizde düşüşe geçer ve bu da kötü bir döngü yaratır. Bu döngü içinde dönüp dururken, buna son vermekten de vazgeçmeye eğilimli olursunuz, sağlığınızı iyileştirmek için bir şeyleri denemeye bile son verirsiniz.
Kalıcı kilo vermeyi sağlamak ve sağlıklı kalmak için sadece yediklerinizi değiştirmek yeterli değildir. Davranışlarınızı anlayarak ve değiştirerek duygusal konularla ve streslerinizle de ilgilenmelisiniz. Onları kontrol dışında bırakmak, yediklerinize dikkat etmek konusunda harcadığınız çabaların bile temelini çürütecektir. Hepimiz farklı düşünüp hissetmenin yollarını bulmalı, olumsuz düşünceleri ve duyguları, ortalarında karamsar olmak yerine yapıcı şekilde kullanmak için değiştirmeliyiz ve bunu stres altındayken bile yapabilmeliyiz.
Size kesinlikle duygusal olmamanız gerektiğini söylemiyoruz. Bu herşeyden önce insan doğasına aykırı olduğu için mümkün değil. İnsan olmak, duygu sahibi olmak demektir. Size sadece olumsuz düşünmeyin demek veya boş verin üzülmeyin demek de yeterli değil. İşe yarasa bile asla sona ermez. Tıpkı, diyetin ve egzersizlerin temel kurallarının öğrenilmesi, anlaşılması düşünülmesi, kabul edilmesi ve benimsenmesi gerektiği gibi, düşüncelerinizi ve duygularınızı onla tutumunuzun yanında iletmeniz gerekmektedir. Bu, duygularınızın düşüncelerinizden geldiğini anlayarak başlar ve düşünceler de inançlardan gelir.
İnançlarımız, düşüncelerimize ve davranışlarımıza yön verir. Diğer bir değişle inançlarımız, üzerinde kendimizi inşa ettiğimiz temeldir. Dünya görüşümüz, değerlerimiz ve yargılarımız bütün kararlarımızı ve diğer insanlarla olan ilişkimizi etkiler.
Düşüncelerimiz devamlı bizimle olan arkadaşımızdır. Bu nedenle genel sağlığımızın değişmez bir parçası olduklarına da şaşırmamak gerekir. Düşünceler, hayale dönüştüğünde, neşe verdiğinde veya mutlu anıları hatırladığınızda sizi mutlu eder veya korku, kuşku ve endişe verdiklerinde sizi aşağılara çeker. Düşünceler bizi anı yaşamaktan alıkoyarak, o an önümüzde ne olduğuna bakmamızı engelleyerek geçmiş veya geleceğe sıkışıp kalmamıza neden olabilir. Düşünceler doğru da olabilir yanlış da; ancak iki durumda da çok güçlüdürler. Düşüncelerimiz, sağlığımıza faydalarının dokunması ve kalıcı kilo kaybını sağlaması için mutluluk hissimize katkıda bulunmalı, ihtiyaçlarımızı yerine getirmeli ve bizi gereksiz endişe veya stresle yüklememelidir. Düşüncelerimizle yüzleşip onları anlayarak kontrol etmeyi öğrenmeniz, olumsuz düşüncelerin birikimini engeller ve uygun bir şekilde beslenmenizle birlikte sağlıklı bir yaşama olanak sağlayacak destekleyici davranışlar geliştirmenize yardım eder.