Ramazanı sağlıklı bir şekilde yaşamak istiyorsanız aşağıdaki beslenme tüyolarına dikkat etmeniz gerekiyor..
1)İftarda besinleri çiğneme zamanınızı arttırın; ağır, yağlı, soslu ve kızartma gibi yemeklerden mümkün olduğunca uzak durun.
2)Oruç, su ve hurma ile açılıp besleyici bir çorba, peynir ve pide ile devam etmeli. Ara verip ana öğünde et, salata, sebze ve komposto gibi çeşitler yenilebilir. Tekrar ara verip biraz kuruyemiş, sütlü tatlı ya da meyve yenilmeli. Bir dilim börekle çay keyfi de yapılabilir.
3)Gün içerisinde aşırı acıkanların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasülye, nohut, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmeleri gerekiyor.
4)İftar ile sahur arasında uzayan zaman diliminde mutlaka iki ara öğün olmalıdır. Yani Ramazan beslenme alışkanlığı 2 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde olmalıdır.
5)İftardan en az 2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapmak sindirime yardımcı olur. Yemekle birlikte veya yemek sonrasında sindirime yardımcı olan rezene, anason veya yeşil çay içilebilir.
6)Mercimek, yayla ve tarhana çorbaları da besin değeri yüksek, tok tutan tercih edilebilir sahurluklar arasında yer alıyor.
7)Su ve meyve ile sebze suları, vücut su dengesinin korunmasında önemli rol oynadığı için, Ramazan ayında bol bol tüketilmelidir.
8)Ağır tatlılar yerine, haftada iki ya da üç defalı geçmemek koşuluyla sütlü tatlı tüketebilirsiniz.
9)İftar ve sahur sofralarından balı eksik etmemek gerekiyor. Bal mide şişkinliğini ve bağırsak koliğini dengeleyerek sindirimi kolaylaştırdığı gibi, metabolik stresi azaltması sayesinde sahurda bölünen uykunun yeniden düzenlenmesine de destek oluyor.
Sağlıklı bir Ramazan ayı dileği ile..